• Kinderen spelen op het Kasteelterrein
• Kinderen spelen op het Kasteelterrein Foto: Aangeleverd

Petitie tegen scholenbouw op Kasteelterrein

Algemeen 972 keer gelezen

HOEF EN HAAG • Bewoners van het nieuwe dorp Hoef en Haag en Hagestein zijn een petitie gestart tegen een mogelijke bouw van een school op het Kasteelterrein.

De discussie houdt de gemoederen al maandenlang bezig. Vooral nu het college op verzoek van de gemeenteraad een vergelijkend onderzoek heeft laten uitvoeren naar de twee concurrerende locaties voor Hoef en Haag: enerzijds het Kasteelterrein en anderzijds de optie van twee scholen op de Brink (Hoef en Haag) in combinatie met de Bongerd (Hagestein).

Volgende week moet de gemeenteraad de knoop doorhakken. De bewonersgroep Hartenkreet Hagestein is groot voorstander van het Kasteelterrein, omdat het terrein precies is gesitueerd tussen beide dorpen in. Nu hebben zich voor het eerst ook de nieuwe bewoners van Hoef en Haag gemengd in de discussie. De petitie die zij zijn gestart richt zich op behoud van het reeds ingerichte terrein.

De bewoners voelen zich gesteund door het amendement-Allard uit 2014. "Het oorspronkelijke en huidige plan gaat uit van het behouden van een historische locatie om deze in te richten als groene buffer waar ruimte is voor recreatie, sport, in de toekomst misschien tijdelijke evenementen etcetera. Hoe mooi is dit? Een ruimte voor jong en oud, te gebruiken door alle omwonenden uit diverse dorpen op een plaats die zo bijzonder is."

Behoud huidige plan
De bewoners vinden dat nu het moment is gekomen om zich hard te maken voor behoud van het huidige plan. "Alleen dan wordt onze verwachting werkelijkheid. Ook wanneer onze verwachting ruim voldoende verklaarbaar is op basis van eerder genomen besluiten en diverse documenten is het toch zaak om onze stem te laten horen."

De bewoners van Hoef en Haag vinden het belangrijk dat het Kasteelterrein open en groen blijft. "Waarom dit alles laten verdwijnen door hier alsnog een school met bijbehorende faciliteiten te bouwen", zegt bewoner Joost van Breukelen. "Ongelooflijk. De voorstanders van het behoud van het huidige kasteelterrein zijn overigens ook voor goede voorzieningen voor onderwijs op een plaats die kan verbinden, veilig en goed bereikbaar is. Maar hier? Alsjeblieft niet."

Joost van Breukelen is, na overleg met een aantal medestanders, initiatiefnemer van de petitie, die inmiddels zo'n 124 keer is ondertekend. Ook bewoners uit Hagestein laten nu een ander geluid horen. Zoals Ben Heikoop: "Ik ben voor behoud van groen. Ik weet dat diverse mensen uit mijn omgeving hetzelfde vinden en de petitie ook steunen."

Ook Hoef en Haag-bewoner Hans Oostendorp liet afgelopen dinsdag tijdens de forumavond een soortgelijk geluid horen. Hij vindt scholenbouw op de Brink de beste keuze. "Hoef en Haag en Hagestein zijn twee volwaardige kernen, daar horen ook twee volwaardige scholen te komen. Toen ik hier kwam wonen beloofde de projectontwikkelaar een levendig dorp aan de Lek. Bij een levendig dorp hoort ook een school. Anders is het niet veel meer dan een dorp aan een levendige A27."

Dick Aanen

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden