• Leden van stichting Hartenkreet Hagestein zijn groot voorstander van Kasteelterrein. Uiterst rechts: Barbara Cozijnsen.
• Leden van stichting Hartenkreet Hagestein zijn groot voorstander van Kasteelterrein. Uiterst rechts: Barbara Cozijnsen. Archieffoto: Dick Aanen

Hartenkreet Hagestein: 'School Kasteelterrein kan 3,8 miljoen goedkoper'

Algemeen 810 keer gelezen

HOEF EN HAAG • De investeringskosten voor een eventuele nieuwe schoollocatie op het Kasteelterrein in het dorp Hoef en Haag zijn door onderzoeksbureau VKZ veel te hoog ingeschat. Dat stelde inspreker Barbara Cozijnsen van stichting Hartenkreet Hagestein dinsdagavond tijdens een forumavond van de gemeenteraad Vianen. 

Stichting Hartenkreet is groot voorstander van een school op het Kasteelterrein. Volgens een vergelijkend onderzoek van bureau VKZ is deze locatie mogelijk, maar wel een stuk duurder (16,2 miljoen euro) dan het alternatief van twee scholen op de Brink in Hoef en Haag en De Bongerd in Hagestein (14,4 miljoen euro). 

Grondopbrengst
Maar bij de hogere investeringskosten van het Kasteelterrein is volgens Cozijnsen geen rekening gehouden met de grondopbrengst van twee keer een half miljoen euro op het moment dat de Brink en De Bongerd niet hoeven te worden gebruikt voor scholenbouw, maar kunnen worden ingezet voor de bouw van woningen.

Ook wordt in de visie van stichting Hartenkreet geen rekening gehouden met kostenvoordeel door twee scholen te combineren en door rekening te houden met toekomstige vergrijzing van de wijk. Dat levert bij elkaar ook nog eens een investeringsvoordeel op van 2,8 miljoen euro. Het totale kostenvoordeel ten opzichte van de VKZ-berekening loopt daarmee op tot 3,8 miljoen euro. VKZ en het college hebben nog niet gereageerd op deze berekening. 

Beren op de weg
Cozijnsen vindt het onderzoek van VKZ 'zeer pessimistisch en negatief'. "Alle beren die er op de weg te vinden zijn, zijn ook genoemd. De mensen waar het daadwerkelijk om gaat worden niet meegenomen in het onderzoek en het logisch nadenken lijkt ver te zoeken." Het regeren van een keuze op basis van financiën of uitvergroten van enkele reacties is volgens haar regeren zonder visie en niet toekomstbestendig.

In het onderzoek van VKZ is volgens stichting Hartenkreet bijvoorbeeld geen rekening gehouden met leerlingen die tussen beide locaties heen en weer gaan pendelen. Barbara Cozijnsen: "Kinderen die naar de nieuwe school (De Brink) verhuizen zullen daar blijven tot het einde van hun schooltijd. Als de school in De Brink vol zit moeten kinderen uit Hoef en Haag naar De Bongerd in Hagestein. Het zal ook betekenen dat ouders kinderen naar verschillende scholen moeten brengen. Voor ouders is dat onaanvaardbaar." 

Ander geluid
Er was dinsdagavond door Hoef en Haag-bewoner Oostendorp overigens ook een ander geluid te horen. Hij vindt dat de school juist wel op de Brink moet komen. "Hoef en Haag en Hagestein zijn twee volwaardige kernen, daar horen ook twee volwaardige scholen te komen." Oostendorp vindt het belangrijk dat een school zich bevindt in het hart van een kern. "Toen ik hier kwam wonen beloofde de projectontwikkelaar een levendig dorp aan de Lek. Bij een levendig dorp hoort ook een school. Anders is het niet veel meer dan een dorp aan een levendige A27." 

De gemeenteraad maakt op dinsdag 26 september een definitieve keuze. 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden