Afbeelding
Foto: Janneke Kok

Nationale zaadlozingsactie van NPO Radio 2 doet Hoef en Haag aan

Algemeen 1.674 keer gelezen

HOEF EN HAAG • NPO Radio 2-dj's Frank van 't Hof en Stefan Stasse kwamen voor hun nationale zaadlozingsmarathon donderdag naar Hoef en Haag. Doel van de actie: heel Nederland bevruchten. Met wilde bloemen. Om de bij te redden. 

NPO Radio 2-redacteur Sophia Zomer wendt zich even tot één van haar redactiecollega's om op gedempte toon te vragen: "Waar zijn we hier nu eigenlijk? Hoef en Haag. Maar waar is dat eigenlijk?" In de buurt van Utrecht, krijgt ze te horen. Presentator Stefan Stasse struikelt later nog even over de naam van het nieuwe dorp. Haag en Hoef, noemt hij het per ongeluk in de uitzending, maar hij verbetert het een paar zinnen later meteen. Het maakt de lol er niet minder om. De aan zaad verwante grappen zijn immers niet van de lucht - "vergeet niet te twitteren: #ikwilzaad". Toch gaat er achter die grappen en grollen een serieus doel schuil: de grootste kruisbestuiving van Nederland teweeg brengen. 

Zaadbommetjes
Stasse van het NPO Radio 2-programma 'De Staat van Stasse' vertelt dat het idee om een actie op te tuigen voor de bij, eigenlijk heel klein begon. Ze zouden eerst alleen 'zaadbommen van De Staat' gaan uitdelen. Maar het project werd al maar groter, tot ze besloten om er maar een hele marathon van te maken. Het karakteristieke NPO Radio 2-busje – "vol met zaad", aldus dj en zelfbenoemde zaadcoördinator Stefan van 't Hof, gehuld in bijenpak en al – tuft deze donderdag door Nederland, op verschillende plekken zijn er speciale 'zaadlozingsacties'. Het nog in aanbouw zijnde Hoef en Haag vormt het startpunt. 

En dat is dan weer dankzij Jean-Paul van Haastert – bestuurslid van dorpscomité Ons Hoef en Haag – die als trouw NPO Radio 2-luisteraar meteen een mailtje stuurde, toen hij voor het eerst hoorde over zaadlozingscampagne. Dat kan mooi in ons nieuwe dorp, dacht hij. "En eigenlijk was het vervolgens zo gebeurd, ik stuurde een mailtje en ik werd bijna meteen gebeld." 

Zaaddonatie
Jasper Helmantel van Wilde Weelde, een vakvereniging van bedrijven die zich inzetten voor onder andere meer biodiversiteit, doneert donderdag voor 1.000 euro aan zaad aan het dorpscomité. Hij benadrukt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk wilde, inheemse bloemen te zaaien. Om de bij te redden. "Je kunt het vergelijken met een huis bouwen" – verwijzend naar de drukdoende bouwwerkzaamheden in Hoef en Haag – "als je een steentje weghaalt, dan stort de boel in." De bij is als bestuiver van veel gewassen van onschatbare waarde voor het ecosysteem. Maar: het diertje staat onder druk, onder meer omdat er te weinig wilde bloemen zijn. Daar brengt De Staat van Stasse dus verandering in. 

Als alle betrokkenen – inclusief een blije wethouder Christa Hendriksen en even fiere projectdirecteur Chretien van Essen – live op de radio hun zegje hebben gedaan, volgt er nog een symbolische zaaiactie. Want: het dorpscomité wil eerst nog even in overleg met Van Essen een geschikte locatie bedenken. Immers: er wordt nog volop gebouwd in Hoef en Haag. "We willen niet dat we dan ergens gezaaid hebben en dat het dan een week later weer omgeploegd wordt." 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden