Verkoop Eneco-aandelen levert VHL rond 50 miljoen op

  •   506 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Het college van de gemeente Vijfheerenlanden is van plan om zijn 95.787 aandelen Eneco te verkopen. De verwachte opbrengst ligt tussen de 47,9 en 55,6 miljoen euro. 

De opbrengst zal aan het vermogen van de gemeente worden toegevoegd. De gemeente kan het geld gebruiken om risico's af te dekken. Het geld kan eventueel nog wel eens goed van pas komen als straks de schadeclaim van NIemans Beton flink hoger uitvalt. Daar doet het college overigens geen uitspraken over. 

De exacte marktwaarde van Eneco is op dit moment overigens moeilijk te bepalen. Eneco is geen beursgenoteerde onderneming. "Een waardering op dit moment kent een hoge mate van onzekerheid", aldus het college. 

De verkoop van de Eneco-aandelen betekent overigens ook dat er jaarlijks een bedrag van 1 miljoen euro aan dividend zal wegvallen. Het is nog niet duidelijk hoe dit verlies zal worden gecompenseerd. 

Na een consultatieronde in 2017 bij alle gemeenten met Eneco-aandelen was de uitkomst dat 74% van het aandelenbezit zou worden verkocht. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 92,5. Vianen besloot in dat jaar haar aandelen te verkopen, Fusiepartners Leerdam en Zederik wilden de aandelen houden. Het college heeft nu besloten tot verkoop. De gemeenteraad heeft alleen nog de mogelijkheid om bedenkingen in te dienen. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }