Foto: Nico van Ganzewinkel

Dorpshuis De Biezen moet weer het bruisend hart van Hagestein worden

  •   752 keer gelezen

HAGESTEIN • Dorpshuis De Biezen moet nog meer dan nu de centrale ontmoetingsplek worden voor alle Hagesteiners. De eerste stappen zijn gezet.

Vorige week woensdag werd voor de eerste keer een weekmarkt gehouden op het plein voor het dorpshuis. Huisartsenpraktijk Hoef en Haag opent er binnenkort een spreekuur. En in februari gaat de geheel verbouwde ontmoetingsruimte open.

Het is allemaal de verdienste van (stichting) Hagestein Vitaal, een groep van ruim tien actieve Hagesteiners die het initiatief heeft genomen om het dorp weer wat meer een echt dorp te laten zijn.

Thuisbasis
Natuurlijk: dorpshuis De Biezen is al jarenlang de thuisbasis voor tal van Hagesteinse verenigingen, waaronder twee succesvolle muziekverenigingen. "Veel van de verenigingsactiviteiten beginnen echter pas na 16:00 uur", zegt José van der Linden, actief binnen de werkgroep Ontmoeten. "Maar het dorpshuis is groot genoeg om ook andere activiteiten te organiseren. Momenteel wordt één van de zalen aan de zij-ingang omgebouwd tot een ontmoetingsplek die vaker open kan en waar mensen een kop koffie kunnen drinken, kunnen film kijken en vooral leuke dingen met elkaar kunnen ondernemen."

In mineur
Amper een jaar geleden was het dorp behoorlijk in mineur. Door de snelle groei van het nieuwe dorp Hoef en Haag dreigde het eeuwenoude Lekdorp serieus in de verdrukking te komen: geen winkels of andere voorzieningen meer, de Meester Vosschool die niet langer levensvatbaar wordt geacht. "Toen de gemeenteraad in december 2017 besloot dat de school zou verdwijnen, waren veel bewoners ook bang voor het voortbestaan van dorpshuis De Biezen. Dan houd je niks meer over in het dorp, behalve de kerk."

Nieuwe huurders
Met de komst van een brede school in Hoef en Haag zou ook de peuterspeelzaal uit het dorpshuis verdwijnen. En ook de gymlessen zouden niet langer worden gegeven in het gymzaal van De Biezen. Een aantal nieuwe huurders was dus meer dan welkom. "We zijn natuurlijk hartstikke blij dat de huisartsenpraktijk van Larissa de With en Esther Bleeker naast de geplande gezondheidscentrum in Hoef en Haag ook in Hagestein een locatie willen openen. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld ook nog een fysiotherapeut bij zou komen."

Bruisen
Als het aan de initiatiefnemers van Hagestein Vitaal ligt, gaat het dorp weer bruisen. Anderhalf jaar geleden nam de groep onder leiding van Cees Hazekamp het initiatief om het tij te keren. Op basis van een enquête en input tijdens een bewonersavond is het afgelopen jaar hard gewerkt aan een Dorpsvisie. Daarin staan allerlei plannen en ideeën. "Het was een mooie opsteker dat we tweemaal een eerste prijs hebben gewonnen bij de ideeënwedstrijd van de gemeente Vianen, zowel voor ons plan voor een huisartsenpraktijk als voor ons plan voor een ontmoetingsruimte. En wellicht zit er nog wat subsidie in het verschiet van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden."

Dick Aanen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }