Afbeelding
Foto: Stockfoto

Coalitie Vianen woest over motie van D66 en CU

Algemeen 2.048 keer gelezen

VIANEN • De gezamenlijke coalitie was dinsdagavond tijdens de raad woest over een door D66 en ChristenUnie ingediende motie. De oppositiepartijen spreken daarin hun afkeuring uit over de manier waarop het college de gemeenteraad en belanghebbende hebben geïnformeerd inzake de winkelvoorzieningen in Hoef en Haag. 

Vanaf het begin is er volgens Christa Hendriksen (D66) en Tirtsa Kamstra (ChristenUnie) veel onduidelijkheid geweest welke winkelvoorzieningen er in Hoef en Haag zouden komen. "Over deze kwestie zijn door college bij verschillende besprekingen verschillende standpunten ingenomen."

Bij de vaststelling van de Detailhandelsvisie eerder dit jaar werd voor de supermarkt een omvang van maximaal 1000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte afgesproken, terwijl toen al bekend was dat het bestemmingsplan werd uitgegaan van een veel grotere omvang. 

Tirtsa Kamstra noemde de gang van zaken 'schandalig'. Dat was voor raadsnestor Dick den Hertog aanleiding om schorsing aan te vragen. Na afloop nam Harry van Tilburg afstand van de 'grove' bewoordingen die met name door CU-fractievoorzitter Kamstra waren gebezigd. "De samenwerking tussen coalitie en oppositie heeft vanavond een zeer zware deuk opgelopen."

'Tegen alle afspraken in'
Ondernemers in de binnenstad van Vianen spraken eerder op de avond al hun verbazing over de supermarkt-plannen. Volgens BIZ-voorzitter Hans de Goeij Jumbo-ondernemer Gerrit van Bruchem en AH-ondernemer Sander Goossens is dat tegen alle eerder gemaakte afspraken in. 

Een grotere fullservice supermarkt met een regionale functie zal er volgens De Goeij voor zorgen dat bewoners het 'Nieuwe Dorp' niet meer uit hoeven, evenals de bewoners van Hagestein.

Gevolg is volgens De Goeij ook dat deze bewoners geen binding en trots zullen ondervinden met het 'Mooie Centrum' van Vianen. "Een tweesplitsing van onze stad zou eerder het gevolg zijn."

De Goeij wees de raadsleden op het investeringsbedrag van 1,7 miljoen euro om het centrum (de ziel) van Vianen te revitaliseren en om het unieke historische karakter te behouden, uit te breiden en aantrekkelijk te maken. "Om dat te bereiken is geld nodig, inzet van gemeente, ondernemers en bewoners. Maar vooral ook traffic om het centrum te laten bruisen."

"Wij als ondernemers van de Lijnbaan zitten niet te wachten op een grote (buurt)supermarkt", aldus Sander Goossens. "Dit rijmt niet met onze uitbreidingsplannen op de huidige locatie. De ziel moet in en bij het centrum blijven."

Vraagtekens
Naast de felle kritiek vanuit de oppositie had ook een deel van de coalitie de nodige vraagtekens bij de gang van zaken. Dat gold met name voor het CDA. "Het CDA heeft altijd gevonden dat Hoef en Haag ondersteunend moet zijn aan de voorzieningen in de rest van Vianen", aldus woordvoerder Bram Schoonhoven. "Dat komt nu onder druk te staan. Wij zijn hierover ernstig teleurgesteld. Wij hebben helaas geen juridische mogelijkheden meer om dit te wijzigen." Schoonhoven klampte zich vast aan een zinnetje in een memo dat het bouwconsortium voor Hoef en Haag bij de nadere concretisering rekening zal houden met de vigerende detailhandelsvisie (1000 vierkante meter) en de situatie van dat moment qua wensen en onmogelijkheden van de betrokken ondernemers.

Wethouder André Landwehr zei dat hij de teleurstelling van Bram Schoonhoven deelde. Het gevoel van de raad zal hij meenemen in het overleg met het consortium. "Die 1000 vierkante meter zijn voor mij leading", zei Landwehr. "Geef mij even de tijd en laten we over een jaar nog eens kijken hoe zich dit ontwikkeld heeft."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 9 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 11 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden