Foto: stockfoto

Huisartsen Vianen/Hoef & Haag maken zich zorgen over continuïteit van zorg

  •   keer gelezen

REGIO • De huisartsenspoedposten in Utrechtse gemeenten, waaronder de spoedposten in Nieuwegein en Zeist kampen met te weinig personeel en erg veel zorgvragen van mensen uit de regio. De huisartsen uit Vianen / Hoef & Haag maken zich daarom zorgen over de continuïteit van de zorg. Die komt volgens de huisartsen in het geding. “We kunnen er wel met elkaar iets aan doen”, zeggen ze in een persbericht.


De huisartsen noemen twee redenen waarom het extreem druk is op de spoedposten “Er is een tekort aan triagisten én zij krijgen veel meer telefoontjes dan gewoonlijk. Waar normaal 800 telefoontjes in een weekend binnenkomen, zijn dat er tegenwoordig minstens 1200. Afgelopen weekenden waren de drukste weekenddagen ooit!” De triagist aan de telefoon bepaalt of op dat moment of en welke medische zorg nodig is en legt dit vast in het systeem. “Dat is een tijdrovende klus. Als mensen met onschuldige klachten als een voetschimmel, insectenbeet of kind met koorts bellen, ontstaan lange wachttijden en komt de échte spoedhulp in de knel.”

Spoedsituatie
“Patiënten moeten goed naar de eigen klachten kijken en bepalen of het om een spoedsituatie gaat of dat het tot de openingstijd van de eigen huisartsenpraktijk kan wachten”, geeft de huisartsenpost aan. “Veel klachten zijn eenvoudig met zelfzorg te behandelen. Raadpleeg daarom altijd eerst www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl en bedenk vooral dat de spoedpost alleen voor spoedeisende zaken is.”

Langere wachttijden accepteren
De huisartsen hebben het idee dat mensen angstiger en onzekerder zijn en sinds de versoepelingen van de maatregelen vaker direct geholpen willen worden. “In de avonden, nachten en weekenden werken we met minder personeel. Maar ook in de dagpraktijk zijn onze assistenten drukker en hebben zij te maken met meer onverdraagzaamheid. Een patiënt die de oren uitgespoten wil hebben, kan niet altijd op de dag zelf worden ingepland. Dat moeten we accepteren. We vragen niet alleen begrip, maar ook medewerking van patiënten om de beste zorg te kunnen blijven bieden.”

Triagisten gezocht!
Wellicht zijn er mensen die willen overwegen om na de opleiding MBO-4 in de zorg een triagistenopleiding te volgen, of zijn er mensen die willen herintreden. Voor meer informatie kijk op www.huisartsenspoedpost-nieuwegein.nl.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier