<p>&bull; Fysisch-antropoloog April Pijpelink deed ter plekke een eerste onderzoek naar de skeletten.</p>

• Fysisch-antropoloog April Pijpelink deed ter plekke een eerste onderzoek naar de skeletten.

(Foto: Dick Aanen)

Antropoloog April doet onderzoek naar Viaans massagraf

  •   keer gelezen

VIANEN • Het klinkt misschien gek, maar het is echt waar: April Pijpelink woont tussen de skeletten. En dat doet ze niet zomaar. Vanuit huis onderzoekt ze het in november gevonden massagraf in Vianen.


RTV Utrecht mocht een kijkje nemen bij haar onderzoeksruimte in België, waar ze ieder botje bekijkt. “Zo’n enorm massagraf is in Nederland niet eerder gevonden, echt bijzonder.”

Wie dacht met handschoentjes aan een smetteloos laboratorium in te moeten stappen, heeft het mis. Zo’n beetje alle resten van het Viaanse massagraf vind je ‘gewoon’ in het huis van forensisch antropoloog April Pijpelink. Net over de grens, in het Belgische Maaseik, haalt ze ‘individu 63’ uit een kartonnen doos. 

“Op dit polsbotje zie je hevige artrose. Deze jongeman heeft keihard gewerkt. Misschien heeft hij wel gevochten.”

Inwoners, gemeente én historici verbaasden zich toen er bij werkzaamheden in Vianen plots op oude menselijke botten werd gestuit. En later nog één, en nog één. Wel 81 skeletten werden ontdekt. Een massagraf van Britse soldaten, werd al snel gedacht. Het waren nog jonge mannen, dat is vrij zeker. Of ze echt tijdens een veldslag aan het einde van de achttiende eeuw om het leven kwamen, moet nog blijken.

Lees het hele artikel, en bekijk het beeldmateriaal, dat Roos van Bijnen en Annemarie de Wit maakten op RTV Utrecht.

CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier