Foto: nl.123rf.com
ingezonden mededeling

Steeds meer mensen gebruiken glasvezelinternet? Of is dat een fabel?

  •   keer gelezen

Nog niet overal in Nederland is een glasvezelnetwerk beschikbaar. Er wordt hard aan gewerkt om dat binnen enkele jaren te realiseren, zodat alle huishoudens en bedrijven de keuze hebben om van een dergelijk netwerk gebruik te maken.


Er bestaan echter nogal wat misverstanden over glasvezel en het gebruik ervan. Zo wordt vaak gedacht dat het duurder is dan een ander type aansluiting, maar dat berust op een misverstand. Het zijn vaak de extra diensten of de servicegraad van de provider die het duurder maken. 

En ook als je internet via de tv-kabel hebt, maak je al gebruik van glasvezel, omdat de hoofdstructuur van die netwerken ook uit glasvezel bestaan. Dat steeds meer huishoudens een rechtstreekse aansluiting op een glasvezelnetwerk hebben, is een feit. 

Clouddiensten
Doordat we via het glasvezelnetwerk een veel hogere bandbreedte ter beschikking hebben, is het mogelijk om gebruik te maken van clouddiensten zonder dat het opvalt dat je niet lokaal aan het werk bent.

Softwaregigant Microsoft heeft hier goed op ingespeeld door het pakket Microsoft 365 te introduceren. Hiermee heb je alle applicaties van het bedrijf beschikbaar en intelligente clouddiensten om je gegevens te verwerken. 

Als ondernemer kun je zelf kiezen welke Microsoft licenties je nodig hebt en door het beheer hiervan uit te besteden, bespaar je jezelf ook nog eens de nodige administratieve rompslomp. Het 

NDIX-netwerk
Dat glasvezel de toekomstige standaard wordt, lijkt inmiddels wel duidelijk te zijn. Maar glasvezel is slechts de transportmethode, er komt meer bij kijken om deze kabels te kunnen gebruiken. Je zult immers toegang moeten hebben tot de gewenste diensten.

Via NDIX is dat mogelijk. Je kunt NDIX beschouwen als een platform voor internetdiensten. Een soort marktplaats, waar je als klant verschillende diensten van verschillende aanbieders kunt afnemen, die allemaal via dezelfde glasvezelaansluiting beschikbaar zijn. 

De veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk vormen twee belangrijke pijlers onder het succes van NDIX. 

Sterke troef
Op het gebied van glasvezelnetwerken is KPN in Nederland de grootste speler. Dat bedrijf heeft het streven om in 2025 ruim vijf miljoen huishoudens van glasvezel te hebben voorzien.

Eind 2026 zou ongeveer tachtig procent van alle huishoudens in ons land via deze provider een glasvezelkabel in huis moeten hebben. Het bedrijf heeft daarmee een sterke troef in handen, want het is hierdoor in staat om aan consumenten het totale pakket volledig in eigen beheer te kunnen aanbieden.

CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier