<p>&bull; Nanny en Liesbeth hebben het theater gemist.</p>

• Nanny en Liesbeth hebben het theater gemist.

(Foto: Elisa van der Vlist)

Open dag in Theater Vianen: ‘Ik vind het heerlijk om hier te staan’

  •   keer gelezen

VIANEN • Zaterdag was het zover: een open dag èn backstagetour in Theater Vianen. ‘We hebben honger naar de voorstellingen’.


Met felle blauwpaarse spotlights in de zaal, druppelen er een paar bezoekers uit Vianen het theater binnen. Een grote piano met daarboven de woorden ‘Welkom!’, staat op het podium. Het Theater Vianen in Helsdingen gaat weer open, na lange tijd achter slot en grendel te hebben gezeten door de lockdown. 

De 250 blauwe stoelen zijn nu nog helemaal leeg, maar daar gaat verandering in komen volgens bestuurslid Ellemieke Pots, Stichting Cultuur Theater Vianen. Nieuwsgierigen konden alvast sfeer proeven tijdens de open dag afgelopen zaterdag met een rondleiding backstage.

Backstage
Twee vrouwen uit Vianen stappen de theaterzaal binnen. “Fantastisch dat het weer kan!”, zegt Nanny Jonkman (75 jaar). Met een glimlach kijken de dames de zaal rond. “Het is schitterend, ik vind het een heel mooi theater.” Ook Liesbeth Verhoef (81 jaar) is blij. “Ik vind het heerlijk om hier te staan. Blij dat ik het weer kan ruiken en zien.”

De dames krijgen een backstage rondleiding van Ellemieke Pots. Langs de gordijnen van het podium lopen zij naar de techniekkamer via een lange kronkelende trap. En vanuit daar naar de kleedkamers, met grote spiegels, waar de acteurs zich altijd laten opmaken en omkleden voor de shows. 

De twee bezoekers zijn hier al een paar keer naar verschillende toneelstukken geweest. Maar de hele lockdown periode hebben zij hier geen voet binnen kunnen zetten. 

“Ik heb het hier gemist”, zegt Nanny Jonkman. “We konden eigenlijk nergens naartoe en wij wonen hier in de buurt. Dan is het toch een stuk leuker als je hiernaartoe kunt.”

“Toneel en cabaret vind ik het allerleukste”, zegt Liesbeth Verhoef. “Ik hou ook erg van muziek. Wij zijn zeker van plan om weer naar het theater te gaan en voorstellingen te bekijken.”

Afleiding
Juist in tijden van corona vindt Pots het belangrijk dat mensen even afleiding hebben en kunnen genieten. “Een avond lachen, een avond ontspannen. Cultuur geeft fantasie en fantasie geeft creativiteit. Het is goed voor je hersenen en voor het aanmaken van gelukshormonen. We hebben het gewoon superhard nodig, de humor, en om te leren relativeren.”

“Ik hoop dat we mensen de zekerheid kunnen bieden, dat wij er alles aan doen om het veilig te houden in het theater. Wij hebben bijvoorbeeld een hele goede luchtventilatie hier en er wordt afstand gehouden. Testen voor toegang doen we bewust niet, we nemen liever afstand. We willen dat mensen pas naast iemand zitten die ze niet kennen als het voor iedereen veilig voelt.”

Heerlijk
Marcel Verburg, theatertechnicus van deze zaal, heeft een groot deel van het theater ontworpen. Nu het Theater Vianen weer open kan, verschijnt er een glinstering in zijn ogen. “Ik vind het heerlijk, écht heerlijk! Het afgelopen jaar heb ik zes voorstellingen gedraaid en ik heb nu echt honger naar de knoppen.”

Aankomende week speelt groep 8 van de Ark hun musical hier en dan regelt Verburg weer van alles, onder andere licht en geluid en de muziek. “Ik kijk hier erg naar uit.”

Kaartverkoop
De kaartenverkoop voor het nieuwe seizoen is vorige week woensdag gestart. Met tot nu toe 22 voorstelling.

“In het nieuwe seizoen starten we op 3 oktober met Patrick Nederkoorn”, zegt Pots. “Dan vullen wij 88 stoelen van de 120 zodat er nog wel genoeg afstand kan worden gehouden.” 

Pots laat weten dat tien procent van de kaarten al is verkocht, dat ging boven haar verwachting. Zij ziet vooral dat veel vaste bezoekers terugkomen. “Die mensen staan te springen om weer naar een voorstelling te gaan en vinden het nu dus ook heel leuk om even een kijkje achter de schermen te nemen.”

Nanny Jonkman en Liesbeth Verhoef hebben al een kaartje gekocht. “We hebben al zeker een cabaretstuk waar wij heen gaan! Naar Stefano Keizers op 3 december”, vertelt Nanny Jonkman blij. De dames verheugen zich er alvast op. “Een apart type maar daarom juist leuk.”

door Elisa van der Vlist

CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier