Wethouder André Landwehr 2014
Wethouder André Landwehr 2014 (Foto: Dick Aanen)

Vertrek wethouder André Landwehr leidt tot politieke rel in De Bilt

  •   keer gelezen

DE BILT/VIANEN • Het plotselinge vertrek van André Landwehr als wethouder van de gemeente De Bilt heeft afgelopen week tot een grote politieke rel in deze Utrechtse gemeente geleid. De VVD in deze gemeente had in 2018 een geheime en zeer ongebruikelijke afspraak gemaakt met de inwoner van Vianen dat hij het stokje na drie jaar zou doorgeven aan een andere liberale bestuurder. Beoogd opvolger was Kees Lelivelt.


Raadsleden, collega-wethouders en de burgemeester waren niet op de hoogte van de afspraken. Donderdag werd de VVD door de raad uit het college geknikkerd. Tot aan de gemeenteraadsverkiezing van 2022 is er een minderheids-coalitie met drie partijen: CDA, GroenLinks en D66. Vooral VVD-fractievoorzitter Henric De Jong Schouwenburg kreeg het donderdag zwaar te verduren. 

Hij bleef lange tijd ontkennen dat er sprake was geweest van een geheime deal met Landwehr. Dat was niet geloofwaardig, omdat Landwehr in zijn ontslagbrief van een week eerder de deal had bevestigd. Er werd donderdag ook nog een motie ingediend waarbij Landwehr werd verzocht om af te zien van zijn wachtgeld. Voor die motie was geen meerderheid.

Vianen
Landwehr was van 2010 tot 2018 VVD-wethouder in de voormalige gemeente Vianen. Hij was verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, woningbouw, mobiliteit en waterstaat.. Verder overlegde hij namens Vianen regelmatig binnen de Utrechtse en Alblasserwaard/Vijfheerenlandse regio, was betrokken bij de ontwikkelingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hij werd tot aan de herindeling op 1 januari 2019 opgevolgd door Harry van Tilburg van VHL Lokaal.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5