Foto:

Gemeente creëert ruimte voor bewonersinitiatieven in park Monnikenhof Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • De gemeente Vijfheerenlanden gaat het park Monnikenhof herinrichten door middel van aanleg natuurvriendelijke oevers, versterken en verbeteren van de groenstructuur, verbeteren van de fiets- en voetpadenstructuur en door aanleg/optimalisatie van de openbare verlichting. Kosten ruim 200.000 euro.


Als deze zaken op orde zijn is er ruimte voor bewonersinitiatieven. De komende drie jaar is jaarlijks een budget beschikbaar van 50.000 euro. Dus in totaal 150.000 euro. De initiatieven worden elk apart nog wel getoetst door de gemeente. 

Eigenaar van het park
Het uiteindelijk doel is een park te maken dat is vormgegeven door de inwoners zelf. En dus ook een park waar inwoners zich eigenaar van voelen. “De leefbaarheid van de wijk Monnikenhof wordt verbeterd met een centrale, groene ontmoetingsplek voor iedereen”, schrijft het college in een voorstel aan de raad.

De gemeente heeft samen met de bewoners die zich in de werkgroep Park Monnikenhof hebben verenigd een plan voor het park gemaakt. Het gaat voorlopig alleen nog maar om de hoofdlijnen. “In eerste instantie zal het park hersteld moeten worden. Daarna zal in samenwerking met de inwoners de invulling nader uitgewerkt worden.” 

Met de aanleg van natuurlijke oevers krijgen de (lokale) flora en fauna meer ruimte. De fiets- en voetpadenstructuur wordt verbeterd waardoor het park makkelijker toegankelijk wordt voor omwonenden. 

Tevens wordt de bereikbarheid tussen diverse wijken verbeterd en de openbare verlichting aangepast. “Dit heeft een positief effect op de sociale veiligheid in het park.” 

Mielefonds
In 2010 ontving de voormalige gemeente Vianen van Miele een bedrag van 90.000 euro voor de aanplant van nieuwe bomen. Het is sindsdien echter nog niet tot realisatie gekomen. Dat gaat nu wel gebeuren. Kosten bedragen ongeveer 35.000 euro.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier