Passantenhaven Blankenborch
Passantenhaven Blankenborch (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Passantenhaven Vianen: 1100 boten in 2020

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • In 2020 is er in de passantenhaven van Vianen voor in totaal 1099 boten liggeld betaald. Dat aantal was weliswaar door de uitbraak van het coronavirus flink lager dan het verwachte aantal (2016 boten), maar het resultaat viel ook weer niet helemaal tegen.


Dat had waarschijnlijk te maken met het uitstekende zomerweer.

In de eerste maanden van de pandemie was de haven tijdelijk gesloten. Maar van mei tot en met juli trok de belangstelling toch weer aan met in totaal 463 betalende passanten. Alleen al in augustus lagen er verspreid over de maand in totaal 376 boten. 

Na september (196 boten) werd het minder druk. In november waren er slechts vijf boten, maar toen waren de corona-regels alweer veel strenger. De totale opbrengst van de liggelden bedroeg 15.905 euro, ruim 10.000 euro minder dan geraamd.

Controle
De havenmeester voert wekelijks een controle uit bij de passentenhaven. Hij kan met het zogenaamde Aanuit.net systeem op een eenvoudige en overzichtelijke manier controleren of er voor een boot betaald is en welke boot dit is. 

“Dit systeem werkt goed en is eenvoudig in gebruik”, signaleert de gemeente in een brief aan de raad. “De boten liggen niet buiten de zone van de passantenhaven.” 

Het komt wel in beperkte mate voor dat passanten niet betalen en dat er niemand aanwezig is om ze hierop aan te spreken. Om te voorkomen dat passanten niet betalen, wordt vanaf dit vaarseizoen een flyer bij de boten neergelegd. De botenbezitters worden geattendeerd op het betalen van liggeld inclusief uitleg van het Aanuit.net systeem. 

“Verwacht wordt dat het niet betalen van liggeld hierdoor wordt voorkomen.”

Komend seizoen
Het is volgens de gemeente moeilijk om een inschatting te maken hoeveel passanten dit seizoen in de haven van Vianen gaan aanmeren.

“Verwacht wordt dat er steeds meer versoepelingen aankomen waardoor meer passanten Vianen bezoeken met hun boot.” 

Maar er wordt ook hard gewerkt bij Sluiseiland. “Deze bouwwerkzaamheden kunnen passanten weerhouden aan te meren in de passantenhaven.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier