Foto: Stockfoto 123RF
ingezonden mededeling

Hoe zal de organisatie van het EK 2021 verlopen tijdens deze coronacrisis?

  •   keer gelezen

De opzet van het EK 2021 is al anders in vergelijking met voorgaande EK toernooien. Het is dit jaar namelijk zo dat er maar liefst twaalf landen zijn aangewezen voor het laten spelen van de wedstrijden. 


Voorheen betrof het doorgaans een enkel gastland waar alle wedstrijden gepland stonden. Het coronajaar heeft ervoor gezorgd dat UEFA Euro 2020 nu in 2021 op het programma staat met de eerste openingswedstrijd op 11 juni. De organisatie zal ook anders verlopen, zoals met betrekking tot publiek in het stadion. De supporters zijn bij de Champions League wedstrijden bijvoorbeeld niet aanwezig geweest, maar voor het EK ligt dat anders. 

Voor alle voetbalwedstrijden geldt natuurlijk dat je graag je favoriete club ziet winnen. Misschien ben je wel een PSG of Manchester City fan die dit jaar kans maken om eindelijk de Champions League te winnen. Zo geldt dat eveneens voor het kijken naar EK-wedstrijden, waarbij je graag ziet dat het Nederlands elftal het winnende team is. Daarbij maakt het niet uit of je de wedstrijd in het stadion volgt of thuis op de televisie.

Toeschouwers in stadions
Eén van de grote gevolgen van de coronacrisis is dat er tijdens de EK-wedstrijden niet overal volle stadions te zien zijn.

In het begin van april hebben de twaalf speelsteden aan de UEFA moeten doorgeven wat de plannen zijn ten aanzien van het minimale aantal toeschouwers. Daaruit is al het eerste probleem naar voren gekomen. Bilbao heeft laten weten dat het stadion San Mamés met 25% te vullen is en dat komt neer op ongeveer dertienduizend toeschouwers. Hierop is de lokale overheid door de Spaanse voetbalbond al snel teruggefloten. 

De voorwaarden die door RFEF gesteld worden, blijken namelijk niet haalbaar te zijn. Daarom lijkt het voor Bilbao onmogelijk om publiek toe te laten tot de EK-wedstrijden.

Minimaal 12.000 toeschouwers in Johan Cruijff ArenA
Er zijn lange tijd geen toeschouwers geweest in de Johan Cruijff ArenA bij thuiswedstrijden van Ajax in de competitie van de Nederlandse Eredivisie. Deze wedstrijden waren gelukkig wel op televisie te volgen en ook vanaf de bank thuis is het spannend om wedstrijden in de Eredivisie te bekijken om te zien wie er gaat winnen

Tijdens het EK worden er vier wedstrijden in het stadion in Amsterdam gespeeld en mogen er minimaal 12.000 toeschouwers de wedstrijden bekijken, zodat het grootste deel van de supporters de wedstrijden op televisie volgt.

De totale capaciteit bedraagt 54.000 toeschouwers en het komt dus neer op het vullen van het stadion met bijna een kwart van de capaciteit. De KNVB zet in elk geval in op een minimaal aantal van 12.000 toeschouwers. Er is echter ook hoop dat het aantal toeschouwers nog kan stijgen. In dat geval wordt er rekening gehouden met de komst van 20.000 voetbalfans of wellicht zelfs 30.000 supporters. 

Het hangt van de ontwikkeling van de pandemie af wat het scenario in de praktijk is. Het aantal toeschouwers is uitgaande van de minimale capaciteit ook nog naar beneden of naar boven bij te stellen.

Verschillende scenario’s mogelijk
Er zijn landen die aan de UEFA kenbaar hebben gemaakt dat er verschillende scenario’s mogelijk zijn. Duitsland is een land dat in verband met de slechte cijfers aangaande de coronacrisis een slag om de arm houdt.

Er is een plan aangereikt aan UEFA met uiteenlopende scenario’s, waarbij de coronacijfers de doorslag geven. Duitsland heeft daarom gemeld dat het afhankelijk is van de actuele situatie van de pandemie in juni en juli welk scenario de voorkeur krijgt. 

Italië heeft laten weten dat er bij de openingswedstrijd Turkije-Italië in Rome in elk geval supporters aanwezig zijn. Daar is echter geen concreet aantal voor genoemd. 

In het Krestovsky-stadion in Sint-Petersburg in Rusland zijn minimale restricties aangekondigd. De organisatie verwacht namelijk dat het stadion steeds voor de helft gevuld is. Het is mogelijk dat er zelfs meer supporters wedstrijden mogen bijwonen.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier