<p>&bull; Oranjevereniging Vianen ging vorig jaar tijdens Koningsdag &#39;on tour&#39;.</p>

• Oranjevereniging Vianen ging vorig jaar tijdens Koningsdag 'on tour'.

(Foto: Aangeleverd)

Oranjevereniging Vianen: ‘We missen de mensen enorm’

  •   keer gelezen

VIANEN • Opnieuw zit het er niet in: het uitbundig vieren van Koningsdag. Tot grote teleurstelling van de Stichting Oranjevereniging Vianen. Maar het betekent niet dat het bestuur stil zit.


“We missen de mensen enorm”, is het eerste dat voorzitter Margot Stolk zegt. 

“Voor het tweede jaar op rij kunnen we geen activiteiten houden. Geen vrijmarkt, geen kinderplein. Maar wat we vooral vervelend vinden, is dat we de mensen dus ook niet ontmoeten. We willen ze graag laten weten dat we dat een groot gemis vinden. En benadrukken dat we er nog steeds zijn en ook nadenken over alternatieven.”

Het bestuur heeft ondanks alle onzekerheden rondom de steeds wisselende coronamaatregelen het afgelopen jaar niet stil gezeten, vertelt Marjo Coomans, die secretaris is bij de Oranjevereniging. 

“We hebben gewoon vergaderd, plannen gemaakt. Want als het wel had gekund, er versoepelingen waren gekomen, dan hadden we meteen door kunnen pakken. Maar op een gegeven moment was het duidelijk: er werden geen vergunningen afgegeven en dus kunnen er geen activiteiten worden gehouden aan de Voorstraat. En dat is te begrijpen: de anderhalve meter afstand is niet te waarborgen.”

Muziek
Ook vorig jaar gingen de festiviteiten voor Koningsdag niet door. Toen is de vereniging met een muziekwagen, met een zanger en een dj, door Vianen en Hoef en Haag getrokken. Onder andere om de gedecoreerden te bezoeken en hen tompoucen te brengen.

“We wilden toch wat doen, we zijn toen in vrijwel alle wijken wel geweest. Ook om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken, zij zijn heel belangrijk voor een vereniging als de onze. We waren de hele dag onder de pannen, het was fijn om iets te doen. We zijn met die muziekwagen ook bij Hof van Batenstein langs geweest, het was zo mooi om de mensen, weliswaar vanachter hun eigen raam, te zien genieten.” 

Voorzitter Margot denkt ondanks alles duidelijk met een warm gevoel terug aan Koningsdag 2020 en benadrukt dat ook in 2021 Koningsdag niet stilletjes voorbij zal gaan. 

“We denken aan muziek maken en hopen zo ook wat plezier te brengen. Zo kunnen we ook laten zien dat we er nog zijn en ook actief proberen te zijn. En natuurlijk willen we de gedecoreerden ook in het zonnetje zetten.”

Later een alternatief
Hoewel er dus eind april geen Vrijmarkt aan de Voorstraat plaats zal vinden, hopen Marjo en Margot dat er dit jaar tòch een mogelijkheid komt om een alternatieve markt te houden.

“Daar zetten we wel op in, maar alles hangt af van de vraag of er later dit jaar weer vergunningen worden verleend. We hopen nu dat we aan het einde van de zomer wellicht een Vrijmarkt kunnen houden. Dan niet op de Voorstraat, maar op het industrieterrein, omdat daar meer ruimte is. Dan is het afstand houden beter te realiseren. En als het doorgaat, we hopen in augustus of september, dan zullen ook de activiteiten voor de kinderen plaats gaan vinden.”

Financieel moeilijk
Naast de hoofdbrekens rondom de coronamaatregelen en het organiseren van activiteiten, maakt het bestuur van de Oranjevereniging Vianen zich zorgen over de financiële positie van de vereniging.

“Dat is tweeledig”, legt Margot uit. “Doordat er minder gedaan wordt, merk je dat het ledenaantal, het aantal donateurs, terugloopt. We hopen toch dat mensen lid willen blijven of worden, zodat wij als vereniging allerlei activiteiten kunnen blijven organiseren.” 

De Oranjevereniging is blij met iedere donatie die wordt gedaan, maar komende jaren zal het hoe dan ook sappelen worden, zegt de voorzitter. 

“De gemeente Vijfheerenlanden heeft meegedeeld dat alle Oranjeverenigingen in de gemeente een subsidie krijgen van 900 euro. Dat kwam als donderslag bij heldere hemel. Vijfheerenlanden wilde, na de fusie, het bedrag voor alle Oranjeverenigingen gelijk trekken. Voor ons betekent dat een halvering van de inkomsten: we kregen namelijk 1700 euro. We snappen ook niet zo goed waarom er bijvoorbeeld niet per inwoner van een kern een bijdrage wordt gegeven. Voor hen doe je het immers?”

De vereniging zou op zoek kunnen gaan naar sponsoren, maar dat is ook niet zo makkelijk, meent Marjo. 

“We worden al gesponsord door diverse ondernemers. Zij stellen prijzen ter beschikking voor de loterij, zorgen voor broodjes, koeken en dergelijke. En ook de ondernemers hebben het nu zwaar, dus die wil je niet extra lastig vallen. Ook de gemeente sponsort in natura hoor, tenminste: de laatste Koningsdag, in 2019, zorgde de gemeente bijvoorbeeld voor dranghekken en het ophalen van het afval. We weten overigens nog niet of dat zo blijft. En dan nog: we hebben ook gewoon cash nodig.” 

Kinderplein gratis
Margot en Marjo vrezen dan ook de gevolgen van de halvering van de subsidie.

“We hebben altijd gezegd dat de activiteiten op het kinderplein gratis moesten zijn, vanuit het principe dat we vinden dat ieder kind mee moet kunnen doen. Maar we huren spelletjes, een clown, een draaimolen. Dat moet wel betaald worden. Met 900 euro komen we er dan niet.”

“Natuurlijk hebben we nu wel wat kunnen sparen omdat we al twee jaar niets hoeven te huren, maar we hebben wèl onze vaste lasten. En als we dan ook een vergunning moeten aanvragen, zitten we al bijna aan het subsidiebedrag. We hopen dus dat de gemeente het besluit nog eens wil heroverwegen. En natuurlijk dat we veel nieuwe leden mogen begroeten.”

Kijk ook eens op: www.oranjeverenigingvianen.nl.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier