Foto: 123RF.com
ingezonden mededeling

Vijf verrassende voordelen van thuiswerken

  •   keer gelezen

Sinds de crisis zijn steeds meer personeelsleden thuis gaan werken.


Hoewel de mentale klachten ook toenemen, biedt het thuiswerken voor velen ook voordelen. Hieronder gaan we daarom kijken naar een aantal voordelen die thuiswerken met zich meebrengt.

Verhoogde productiviteit
Allereerst heeft het thuiswerken bij veel werknemers geleid tot verhoogde productiviteit. Dit komt namelijk omdat personeelsleden overdag minder vaak gestoord worden door collega’s die met vragen naar hun bureau komen. Waar men vroeger vaak nog onderbroken werd tijdens het maken van presentaties, rapporten of artikelen, is dat nu niet meer het geval. Het is namelijk een stuk gemakkelijker om een rinkelende telefoon te laten liggen dan wanneer er een collega aan je bureau staat.

Daarbij moet wel vermeld worden dat dit deels afhankelijk is van de thuissituatie waarin een personeelslid verkeerd. Zeker werknemers die het werk moeten combineren met bijvoorbeeld mantelzorg of kinderopvang, hebben te maken met verlaagde productiviteit. Zij worden namelijk juist weer vaker gestoord door de kinderen.

Veilig thuiswerken
Tijden het thuiswerken is het wel belangrijk om dit veilig te doen. Dit kan door middel van een VPN. Wat is VPN dan precies? Door middel van een dergelijk programma of applicatie kun je veiliger over het internet surfen, aangezien de data die je verzendt en ontvangt, beveiligd wordt. 

Daarnaast gebruiken veel grote bedrijven een VPN om thuiswerkende medewerkers toegang te geven tot lokale opslag.

Minder ziekmeldingen
Daarbij komt ook het grote voordeel dat het aantal ziekmeldingen is verlaagd. De belangrijkste reden hiervoor is dat medewerkers die zich niet helemaal lekker voelen, toch gewoon thuis achter de computer kruipen. Het toilet is dichterbij, je hebt geen last van andere collega’s en wanneer het echt niet gaat kun je gemakkelijker even op de bank gaan liggen.

Daarnaast zorgt een verlaagd stressniveau ervoor dat medewerkers minder vatbaar zijn voor ziektes of ontstekingen. Ook dit is dan een belangrijk gevolg van thuiswerken.

Online contact efficiënter
Waar werknemers tijdens een fysieke meeting eerst nog over koetjes en kalfjes praten, is een online meeting vaak een stuk efficiënter. Dit komt doordat er direct wordt overgegaan op de orde van de dag. Werknemers willen direct beginnen met de meeting en serieuze zaken discussiëren, waardoor er weinig tijd wordt verspild aan het bijpraten. Dit maakt meetings een stuk efficiënter.

Daarnaast is het gemakkelijker om schermen te delen, notities te maken en eventuele vragen direct uit te zetten wanneer er sprake is van een online meeting. Door de agenda kan er direct bijgehouden worden wie er bij de meeting aanwezig is geweest en wat er is gezegd.

Minder reiskosten
Dit is vooral een groot voordeel voor werkgevers. Zij zijn het namelijk gewoon en verplicht om reiskostenvergoeding te betalen aan medewerkers. Moeten werknemers ver reizen, dan kan deze kostenpost hoog oplopen. Doordat zoveel medewerkers nu thuiswerken, zijn er veel bedrijven die deze reiskostenvergoeding hebben ingetrokken.

Daarbij komt natuurlijk ook dat er een lagere belasting is voor het milieu, aangezien er momenteel een stuk minder auto’s op de weg zijn. Hierdoor wordt de uitstoot verlaagd, terwijl er ook minder druk op het openbaar vervoer staat. Naast deze voordelen gebeuren er logischerwijs ook minder ongelukken op de weg, waardoor het ook voor verzekeraars voordelig uitpakt.

Eigen tijdsindeling
Tot slot is het grootste voordeel dat door medewerkers wordt ervaren dat zij in veel gevallen zelf de tijd in mogen delen. Veel medewerkers kiezen er dan ook voor om in de middag boodschappen te doen, lekker een wandeling te maken buiten of juist eerder of later te beginnen. Naast dat de eigen tijdsindeling ervoor zorgt dat medewerkers tevredener zijn, zorgt het er ook voor dat ze productiever zijn.

De tevredenheid zorgt er namelijk voor dat ze effectiever kunnen werken en in minder tijd meer gedaan krijgen. Hoewel er natuurlijk ook nadelen zitten aan het thuiswerken, zijn de hierboven genoemde voordelen voor veel mensen een reden om het thuiswerken ook na de crisis gewoon door te zetten. 

Uit een enquête van LinkedIn blijkt zelfs dat medewerkers ook na de crisis ervoor willen kiezen om minimaal 2 dagen per week thuis te werken. De crisis heeft dus wel degelijk ook haar voordelen voor zowel werknemers als werkgevers.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier