<p>&bull; Jordi van Eden toont zijn trofee en winnende bonbons.</p>

• Jordi van Eden toont zijn trofee en winnende bonbons.

(Foto: Dick Aanen)

Beste bonbon van Nederland heeft Viaans tintje

  •   keer gelezen

VIANEN/ VLAARDINGEN • Patissier Jordi van Eden (26) is winnaar geworden van de vakwedstrijd ‘Beste BonBon van Nederland’. De door het Dutch Pastry Team georganiseerde wedstrijd werd vorige week dinsdag uitgereikt.


Jordi nam het in het Food Innovation Centrum in Vlaardingen op tegen negentien andere finalisten. Het werd een zenuwslopende strijd.

Maar uiteindelijk was er geen twijfel mogelijk. “Een lust voor het oog, koninklijk”, zo oordeelde de jury over de bonbons van Jordi van Eden, die sinds begin 2019 werkzaam is als banketbakker bij Van der Valk in Vianen. 

Jordi won een fraaie custom made wedstrijdbokaal. Verder krijgt hij bonbonmallen van Chocolate World en een gratis lidmaatschap van de Chocolate Academy. Binnenkort verschijnen tevens exclusieve fotoshoots in de vakbladen Patisserie & Desserts en Culinaire Saissonier. Ook het Van der Valk Magazine zal aandacht besteden aan zijn prestatie.

Het Dutch Pastry Team bestaat uit professionele en vakbekwame patissiers die het ambacht ‘patisserie’ verheffen tot kunst, de bakkerij branche in Nederland naar een hoger niveau willen tillen, (inter-)nationaal de Nederlandse patisserie een hoogwaardige uitstraling geven en de jeugd/vakmensen enthousiasmeren voor verfijnde patisserie. Op dezelfde dag dat de maker van de beste bonbons werd gelauwerd werd ook de Dutch Pastry Award uitgereikt.

Ambachtelijke kunst
Het creëren, ontwikkelen en maken van bonbons is ware ambachtelijke kunst. De vakkundige Dutch Pantry Team jury beoordeelt de bonbons op techniek, structuur en smaak.

In totaal schreven veertig kandidaten zich in voor de wedstrijd. Alle kandidaten kregen dezelfde mal toegestuurd, gebaseerd op het thema Orbit. De twintig uiteindelijke finalisten werden geselecteerd op basis van de ingeleverde receptuur van de kandidaten.

De Orbit van Jordi is gevuld met een paté fruit van Bergamot, een caramel ganache van long pepper en een krokante bodem van macadamia praline. Dit alles omhuld door een melkchocolade. De bonbons werd niet alleen geprezen vanwege de smaak, maar ook vanwege de afwerking. De zwarte achtergrond werd belegd met een beetje bladgoud.

Wikken en wegen
Jordi heeft wekenlang aan zijn winnende creatie gewerkt. Zowel thuis bij zijn ouders in Dordrecht als in de bakkerij bij Van der Valk mocht hij zijn creativiteit botvieren.

“Het was steeds wikken en wegen. Hoeveel gel, hoeveel gram krokante structuur. De ene smaak mocht niet overheersen boven de andere smaak. Ze moesten met elkaar in evenwicht zijn.”

Volgens Jordi was het een periode van ‘testen, testen en nog eens testen.’ “Ik heb ook familie en kennissen laten proeven. De ene miste wat zuurs in de bonbons, voor de ander mocht het wel wat krokanter zijn. Of wat dikker of dunner.”

Het eindproduct zoals dat tijdens de finale werd gepresenteerd werd eigenlijk pas op de maandag gemaakt, verklapt Jordi. In Vlaardingen was het vier uur lang billenknijpen, waarbij de jury-beoordelingen via een videoverbinding kon worden gevolgd in een aparte zaal. 

Jordi wist natuurlijk dat hij een heerlijke bonbon had gemaakt. “Maar dat zegt niks. Je weet namelijk niet hoe goed de andere kandidaten zijn. Hun bonbons zien er ook allemaal heel mooi uit, vooral als ze zo prachtig glimmen en bewerkt zijn met speciale technieken, zoals airbrush.”

Down to earth
Jordi heeft een prachtige prijs gewonnen, maar hij blijft er lekker bescheiden onder.

“Ik zeg altijd maar ‘Doe maar gewoon’, down to earth. Maar natuurlijk: zo’n prijs staat prachtig op je cv. Maar ik heb werkelijk geen idee wat het me allemaal brengt. Voorlopig blijf ik gewoon met heel veel plezier als patissier bij Van der Valk werken.”

De finaledag is terug te zien op het Youtubekanaal van het Dutch Pastry Team (Dutch Pastry Award 2021). De uitreiking van de eerste prijs aan Jordi van Eden begint ongeveer na 7 uur en zes minuten.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier