<p>&bull; De zussen genieten nog even van hun lange lokken.</p>

• De zussen genieten nog even van hun lange lokken.

(Foto: Dick Aanen)

Viaanse zussen doneren haar voor goed doel

  •   keer gelezen

VIANEN • De Viaanse zussen Laura (21) en Gabriëlle (19) Schrijvershof gaan op 17 mei hun prachtige lange haren doneren aan stichting Haarwensen. Deze stichting laat haarwerken maken en geven die gratis weg aan jongeren tot en met 18 jaar, die te maken hebben met haarziekten, zoals alopecia of haaruitval ten gevolge van chemokuren bij kanker.


Laura heeft besloten om een heel kort kapsel te nemen. Gabriëlle gaat nog een stapje verder en laat zich voor het goede doel helemaal kaalscheren. 

“Natuurlijk is het best wel spannend en eerlijk gezegd ben ik ook wel een klein beetje zenuwachtig”, zegt Gabriëlle. “Want het duurt echt wel een paar maanden voordat je haar weer een beetje op lengte is. Maar ik heb het er graag voor over. Ik zal meer spijt hebben als ik het niet zou doen.”

Chemotherapie
Per jaar verliezen zo’n 600 jonge kankerpatiëntjes volgens Stichting Haarwensen hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep.

“Het verliezen van haar heeft vaak een grote impact en met een kaal hoofd kan een kind zich minder zelfverzekerd voelen”, schrijft de stichting Haarwensen op haar website. 

“Een mooi haarwerk kan ervoor zorgen dat een kind het zelfvertrouwen terugkrijgt en zich niet anders voelt dan leeftijdgenootjes. Maar goede haarwerken zijn vaak erg duur en er wordt slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed.”

Minder donaties
Stichting Haarwensen is op initiatief van Yvonne de Boer in 2007 opgericht. Yvonne de Boer is eigenaresse van een haarwerk salon in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De actie kwam landelijk in het nieuws toen Paul de Leeuw aandacht besteedde aan het initiatief.

Laura: “Recentelijk kwamen wij er achter dat stichting Haarwensen, door de coronacrisis, heel weinig gelddonaties binnenkrijgt. Dit komt doordat een heleboel evenementen, zoals knipdagen, niet meer door kunnen gaan.” 

Juist bij deze evenementen, krijgen zij normaal gesproken geld binnen om haarwerken te laten maken. 

“Deze stichting is compleet afhankelijk van donaties, want anders kunnen zij de haarwerken niet meer gratis weggeven. Dit is heel triest, want iedereen heeft recht op mooie haren.” 

De kinderen ontvangen de haarwerken zonder dat daar kosten aan verbonden zijn, maar de haarwerken zijn natuurlijk niet gratis. De kosten voor de productie, het aanmeten en het onderhoud zijn 1.500 euro.

Cool
Laura en Gabriëlle zijn eigenlijk al sinds 2016 van plan om hun haar te doneren.

Gabriëlle: “We vonden dat eigenlijk wel heel cool. Maar we hebben ons plan toen niet doorgezet. In 2017 kreeg onze moeder kanker en toen hebben we tegen elkaar gezegd: ‘nu gaan we het echt doen’. Vanaf dat jaar hebben we ons haar laten groeien. Inmiddels hebben we allebei de gewenste lengte van ongeveer 30 centimeter.”

Op zaterdag 17 april starten Laura en Gabriëlle hun actie op Social Media. Ze zullen regelmatig berichten over de voortgang op Instagram en Facebook. De actie loopt tot en met 31 mei.

Laura: “Iedereen die ons wil steunen kan een bijdrage doneren. We hopen tenminste 1500 euro op te halen. Dat is precies genoeg voor één haarwerk. Mochten wij dit bedrag niet halen, dan is dat nog geen probleem, want alle kleine beetjes helpen.”

De actie wordt gepromoot op de Facebook en Instagram pagina’s van stichting Haarwensen, onder de naam ‘Haarwensen’, via de Facebook pagina’s van Gabriëlle en Laura Schrijvershof en via de Instagram pagina’s gabbielovesmusic02 (of via eigen naam Gabriëlle Schrijvershof) en noxschrijver. Ze gebruiken de hashtag #OnzeHarenVoorDatVanHun.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier