<p>&bull; Peter van Zanten bij zijn vertrouwde veegmachine.</p>

• Peter van Zanten bij zijn vertrouwde veegmachine.

(Foto: Aangeleverd)

Prinsheerlijk tuffen op de veegmachine in Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Z’n laatste dag bij de reinigingsdienst Waardlanden ging niet ongemerkt voorbij. Collega’s hadden de veegmachine feestelijk versierd.


Peter solliciteerde in 1980 bij de gemeente Vianen. Daarvoor had hij al een paar jaar gewerkt als kraanmachinist bij een aannemer. Eenmaal in dienst bij de gemeente kwam er al snel een plekje vrij op de veegwagen. “Niemand anders wilde het doen, maar ik had daar wel zin in. Lekker buiten, dat vond ik ideaal.”

Het vegen van de Viaanse straten kostte hem zo’n drie dagen. De overige twee dagen werd hij ingezet bij maaiwerkzaamheden. “Na de herindeling van 1986 kwamen ook de dorpen van Everdingen, Hagestein en Zijderveld erbij. Sindsdien was ik elke dag aan het vegen.”

Begin jaren tachtig was er sprake van een economische crisis in Nederland. Peter: “Ik weet het nog goed. Voor m’n hypotheek betaalde ik 12,7% rente. Maar ook de gemeente Vianen had niet veel geld. De gemeentereiniging was toentertijd een zootje. En eigenlijk was er ook geen geld voor een goede veegmachine. Dus werd besloten om een machine te huren. Maar die bleek achteraf net zo duur als het zelf aanschaffen van een machine. Later kregen we toch de beschikking over een eigen machine.”

Herindeling
Na de herindeling van 2019 werd Vianen onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden. “Ik kreeg de kans om te gaan werken bij de veegploeg van reinigingsdienst Waardlanden. Daar heb ik geen moment aan getwijfeld. Ik heb gelijk ‘ja’ gezegd. Ik was de koning te rijk.”

Het hoofdkantoor zit op bedrijventerrein Papland in Gorinchem, maar Peter vertrok elke ochtend vanaf het vertrouwde locatie aan de Sportlaan in Vianen.

“Het werden de mooiste jaren van m’n leven. M’n werkgebied werd enorm uitgebreid met alle andere dorpen en stadjes in de nieuwe gemeente. Maar het mooiste: ik was helemaal vrij, geen gezeur aan m’n hoofd. Het gebeurde wel dat ik dagenlang geen baas zag. Dat was ook geen probleem. Ik wist precies wat ik moest doen en ik wist wat er van me verwacht werd.”

Flats
Peter kent elk pleintje, elke straat en elk weggetje in de gemeente. Hij weet ook precies waar mensen hun spullen deponeren. “Er zijn zowel in Vianen als in Leerdam van die vaste plekken waar altijd veel rotzooi ligt. Bijvoorbeeld bij de flats ‘De Vijfheerenlanden’ in Vianen. Als je daar ‘s morgens om negen uur hebt geveegd, dan kun je een uur later weer opnieuw beginnen.”

Leerdam is een stuk schoner dan Vianen, behalve dan de parkeerplaats tegenover de glasfabriek. “In de binnenstad van Leerdam is het meestal schoon. Maar Leerdam is wel echt een peukenstad.” Peter complimenteert de dorpen van het vroegere Zederik, zoals Ameide, Meerkerk, Leerbroek en Nieuwland. “Daar doen de mensen zelf nog wel eens wat.”

Paardenmarkt
In de maanden dat het blad valt, vanaf oktober tot aan de kerstperiode, is het wel een stuk drukker. Dan worden meer collega’s ingeschakeld.

“Ook na afloop van de Paardenmarkten in Vianen en Ameide was het aanpoten. Dat begon ‘s middags al na afloop van de evenementenmarkt en ‘s nachts moest al het zand worden opgezogen. Het moest er ‘s morgens om zeven uur weer picco bello uitzien. Ik heb dat in Vianen 39 jaar gedaan. Vanwege corona heb ik net de 40 niet vol kunnen maken.”

Peter, die woont op Overheicop in Schoonrewoerd, ging elke dag fluitend naar z’n werk. “Het leukste is toch het omgaan met de mensen die je na veertig jaar door en door kent. En natuurlijk heerlijk tuffend rijden door de mooie polder. Kantoorwerk had helemaal niks voor mij geweest. Je mist echt wat van de wereld als je elke dag binnen zit.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier