<p>&bull; Sluiswachter Cees Thiel gaat met pensioen.</p>

• Sluiswachter Cees Thiel gaat met pensioen.

(Foto: Henk Lammertink)

Sluiswachter Cees Thiel: ‘Ik had best langer door willen werken’

  •   keer gelezen

VIANEN • Na twintig jaar als Sluiswachter op de Grote Sluis van Vianen te hebben gewerkt is voor Cees Thiel de tijd gekomen om het stokje over te dragen.


Zoals hijzelf zegt: “Met mijn leeftijd van 66 jaar en 4 maanden, zie ik er nog steeds uit als ‘een plaatje’. Ik had dus best nog wat langer door willen werken, maar helaas.”

Cees is geboren in Wanssum en stamt uit een schippersfamilie. Al jong werd hij van het schippersinternaat afgehaald om zijn vader, aan boord van vrachtschip de Geanw, bij te staan.

Midden jaren zeventig van de vorige eeuw had Cees, samen met zijn vrouw, een eigen vrachtschip genaamd ‘de Hoop’. Zich zijn eigen jeugd herinnerend besloot Cees, toen er kinderen in het gezin kwamen, om aan wal te gaan werken. Via een overslagbedrijf in Rotterdam, het vuilnisbootje van Rijnmond, het pontje Rhoon in Oud Beierland en als havenmeester van de Rhoonse Grienden kwam Cees, om gezondheidsredenen, als sluiswachter in Vianen terecht.

Een carrière dus, die zich op en rondom het water afspeelt. Na twee jaar reizen tussen Rotterdam en Vianen vestigde Cees zich definitief in Vianen. “Nu zijn wij gesetteld en zouden voor geen goud meer terug willen naar Rotterdam”, aldus Cees.

Hondje
Het werk op de sluis levert mooie herinneringen op, zoals het verhaal van het hondje. Cees: “Vanuit de Lek kwamen een paar schepen tegelijkertijd aangevaren, ik had de slagbomen naar beneden gedaan en de Hoge Brug geopend om de schepen door te laten. Voetgangers, waarvan één met een hondje, stonden te wachten. Omdat het vrij lang duurde had de eigenaar van het hondje de hondenriem aan de slagboom gebonden.”

“Je raadt het al, toen de slagboom omhoog ging, ging het hondje mee. Halverwege de slagboom naar beneden doen, gaat echter niet. Het hondje moest eerst helemaal mee omhoog voordat hij weer naar beneden kon.”

Gewonde schipper
En zo kan sluiswachter Cees eindeloos anekdotes vertellen. Zoals bekend wordt er op een mooie zomerdag druk gevaren door de pleziervaart en dan is het ook bij de sluis in Vianen een drukte van belang. De sluiswachter maakt dan heel wat mee, zoals die keer dat, terwijl het water zakte, één van de hobbyschippers vergat de lijn te laten vieren. Hij kwam met zijn boot strak tegen de sluismuur te liggen.

De schipper rende de kajuit in om een mes te halen om de lijn, die als een snaar gespannen stond, door te snijden. 

“Terugkerend uit de kajuit greep de schipper de lijn beet en, voordat ik hem kon waarschuwen, sneed hij de lijn door. Op zo’n lijn staat echter zoveel spanning, spanning die in één keer vrij komt en heel veel letsel kan veroorzaken. Met een noodverband om zijn zwaargewonde hand moest deze schipper linea recta naar het ziekenhuis.”

Sleepbootdagen
De leukste werkzaamheden voor Kees waren toch de Nationale Sleepbootdagen. Hij zorgde er dan ook voor dat hij met die dagen dienst op de sluis had. Zo heeft Cees tien edities van de Sleepbootdagen mee mogen maken. Het allerleukste van het evenement vond Kees toch wel de verlichte avondvaart. De uitdaging voor hem was dan om zoveel mogelijk sleepboten in de sluis te krijgen.

“Een keer kwam het voor dat ik schepen had geschut om de Lek op te gaan. Teruggekomen van de vaart op de Lek paste hetzelfde aantal schepen niet meer in sluis. Ik heb toen de sluisdeuren maar dicht gedaan en met de sluisdeuren de sleepboten verder naar binnen geduwd.”

Op zijn laatste werkdag op de sluis sprak de voorzitter van de Nationale Sleepbootdagen, Anné Middendorp, de pensionado toe. “Cees, onze organisatie is dankbaar dat wij jou tijdens de sleepbootdagen als sluiswachter mochten hebben. Toegewijd, hardwerkend en betrouwbaar hielp je ons door deze drukke dagen heen.” 

Namens de organisatie bood de dankbare Middendorp een fles wijn aan sluiswachter Cees aan.

Opa schuur
Wat nu als pensionado?

Cees: “Mijn kleinkinderen noemen mij ‘opa schuur’ omdat ik vaak in de schuur modelboten aan het bouwen ben, verder hebben wij een kleine camper en vindt ik toeren met de motor leuk. Ik kom mijn tijd dus wel door. Ik weet wel dat ik het werk aan het water vreselijk ga missen. De Grote Sluis is gelukkig dichtbij, dus ik zal er af en toe wel een bakkie gaan doen.”

door Henk Lammertink

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier