Ververs je denkpatroon met deze tips [ingezonden mededeling]
Foto: nl.123rf.com
ingezonden mededeling

Ververs je denkpatroon met deze tips

  •   keer gelezen

Denkpatronen hebben op verschillende gebieden invloed, zoals op het gedrag net als op gedachten. Het komt vaak voor dat je vastgeroest zit in een bepaald denkpatroon.


Dat is als een vicieuze cirkel waar je niet zomaar uitkomt. Er is wel wat aan te doen door bewust de keuze te maken om je denkpatroon te verversen. Dat leidt tot nieuwe inzichten, inspiratie en een creatieve benadering van problemen. 

De Design thinking methode biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om oude denkpatronen te doorbreken. Dat biedt onder meer uitkomst voor organisaties die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem.

Probleem concreet maken
Het verversen van het denkpatroon begint bij de basis en dat is het vaststellen van het probleem waar je een oplossing voor zoekt.

Daarbij is het belangrijk om vanuit de behoefte van de doelgroep te denken en daar komt empathie bij om de hoek kijken. 

Het definiëren van het probleem is belangrijk om op basis daarvan met de volgende tip aan de slag te gaan.

Op een creatieve manier ideeën bedenken
Bij een vastgeroest denkpatroon kom je vaak bij voor de hand liggende ideeën terecht om een probleem op te lossen. Dan denk je niet verder en is er zeker geen sprake van het verversen van je denkpatroon.

Daarom is het aan te raden om de manier van het bedenken van ideeën te veranderen. Dat is onder meer mogelijk door te gaan brainstormen om tot verschillende oplossingen te komen.

Oplossingen testen
Nadat er allerlei ideeën zijn bedacht tijdens het brainstormen is het belangrijk om een prototype te maken. Aan de hand daarvan is het namelijk mogelijk om een oplossing te testen.

Het testen van oplossingen voor ideeën maakt het mogelijk om te zien wat werkt en wat nog verbetering behoeft. Zo draagt een Design thinking sessie bij aan het verversen van denkpatronen.

Humor toepassen
Een van de manieren om denkpatronen te doorbreken of gedachten een andere richting op te sturen, is door humor te gebruiken.

Humor is in allerlei situaties in te zetten en verlicht de sfeer onder de aanwezigen. Dat is een goed uitgangspunt om met een frisse en opgewekte geest de voornoemde stappen te doorlopen. 

Naast humor is het eveneens belangrijk om out of the box te denken. Dat schept namelijk ruimte buiten het vastgeroeste denkpatroon en opent deuren naar creatieve oplossingen. 

Creativiteit is dan ook op verschillende manieren te activeren.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier