‘Overlast windmolens Autena minimaal’
• Een van de windmolens bij de Autenasekade.
• Een van de windmolens bij de Autenasekade. (Foto: Jos van Oosten)

‘Overlast windmolens Autena minimaal’

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De ervaringen met de drie grote windmolens bij de Autenasekade zijn positief. “Er zijn geen klachten meer over slagschaduw en de molens hebben ook geen nadelige effecten op de ecologie”, zegt Marinke Kruijt, strategisch adviseur Ruimtelijke Ordening en Platteland bij de gemeente Vijfheerenlanden. Ze deed haar uitspraak donderdag tijdens het VHL Plein. 


De windmolens bij Autena leidde enkele jaren geleden tot heftige politieke discussies in de voormalige gemeente Vianen. Tegenstanders betoogden dat er rekening moest worden gehouden met veel ellende op het gebied van geluidsoverlast, trillingen, slagschaduw en natuurschade. Maar volgens Kruijt valt het allemaal reuze mee. “De overlast is minimaal.” De drie knoeperds in de ellenboog tussen de rijkswegen A27 en A2 leveren bij elkaar zo’n 10 MegaWatt aan elektriciteit, en voorzien zo’n 7500 huishoudens van energie. “De drie windmolens bij Autena leveren net zoveel energie als de vijf windmolens bij Nieuwegein.”

Zoekgebieden
Momenteel wordt in de gemeente Vijfheerenlanden gezocht naar zoekgebieden voor het plaatsen van nieuwe windmolens. Maar dat valt niet mee, aldus Kruijt. Natura 2000-gebieden en andere gebieden waar de natuur voorrang heeft (Natuur Netwerk Nederland) vallen sowieso af.

En dat geldt in feite ook voor stiltegebieden. Bovendien is bepaald dat bij het plaatsen van windturbines zo’n 900 meter afstand moet worden bewaard van woonkernen, en zeker 500 meter van individuele woningen. Er zijn eigenlijk maar drie locaties die nog overblijven: een weiland langs de A2 bij Zijderveld, een locatie net naast het natuurgebied Achthoven. Ook kan nog worden gedacht aan nog een vierde windturbine bij Autena. 

Op dinsdag 2 maart staat het onderwerp gegarandeerd tijdens de commissie RVE. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier