Al bijna een jaar klinkt er weinig muziek in Vianen
• Harmonie Orkest Excelsior in actie tijdens het jubileumconcert op 12 oktober 2019.
• Harmonie Orkest Excelsior in actie tijdens het jubileumconcert op 12 oktober 2019. (Foto: Shadia Brys)

Al bijna een jaar klinkt er weinig muziek in Vianen

  •   keer gelezen

REGIO • Er is de afgelopen maanden vanwege het rondwarende coronavirus veel veranderd. Zo ook voor koren en muziekverenigingen: repeteren is bijna niet te doen en uitvoeringen zijn al helemaal niet aan de orde. Een enorm gemis.


Al een jaar heeft Harmonie Orkest Excelsior uit Vianen geen concert meer gegeven. Zo goed en zo kwaad als het gaat, proberen bestuur en leden de contacten te onderhouden. “Het voorjaarsconcert is voor de tweede keer afgezegd. We maken nu maar plannen voor november en kijken wat er in 2022 mogelijk is”, zegt voorzitter Irka Heestermans.

Het orkest werd in 1899 opgericht – is daarmee de oudste vereniging van Vianen – en telt 45 leden. Excelsior heeft in ‘normale’ jaren een stampvolle agenda, vertelt Irka Heestermans. Naast de gebruikelijke verenigingsactiviteiten is er in februari een play-in waar leden en gastmuzikanten een hele zaterdag oefenen om ‘s avonds een uitvoering te geven. 

“We hebben ooit een concert gegeven met 125 muzikanten. Geweldig.” 

Het voorjaarsconcert, concoursen, festivals, medewerking aan Koningsdag en Dodenherdenking, zomeroptredens in de Efteling, buitenconcerten in de Viaanse wijken, een concert in november, in december het Kerstconcert; de agenda van Excelsior loopt over. Dit jaar viel het overgrote deel van de activiteiten weg. 

“Geen concerten, geen concertinkomsten, geen publiciteit. Het enige wat we buiten de lockdowns konden doen, was oefenen met dertig muzikanten. Leden moesten zich opgeven voor die repetities. In de praktijk pakte dat goed uit. Soms waren leden verhinderd door verjaardagen of vakanties, anderen moesten voor hun werk naar het buitenland; we hoefden maar weinig leden teleur te stellen.”

Concerten
Waar de repetities gedeeltelijk door konden gaan, werden alle concerten afgezegd. Door de tweede lock-down ligt het verenigingsleven sinds half oktober compleet stil.

“We missen de onderlinge contacten. Veel van onze leden zijn alleenstaand, die repetitieavonden betekenen veel voor hen. Ze missen de gezelligheid en ontmoetingen.” 

Het bestuur probeert waar mogelijk het contact met de leden te onderhouden. 

“We verzorgen nieuwsbrieven, speelden online een kerstbingo en bellen elkaar. Soms komen we elkaar tegen in de stad en maken even een praatje: ‘Hé, hoe is het’. Leden die buiten Vianen wonen, zie je niet meer. Die moet je echt bellen. We houden online bestuursvergaderingen, maar alle muziekactiviteiten liggen stil. Die missen we enorm. Veel leden pakken regelmatig hun instrument om even te oefenen, maar de échte animo is weg.”

“We hadden een programma ingestudeerd voor het voorjaarsconcert 2020, maar dat ging niet door. Daarop waren we van plan om in november een uitvoering te geven, maar ook die is geschrapt. Ook het voorjaarsconcert 2021 in maart hebben we afgezegd. We snakken er naar om weer aan de slag te gaan, al is het maar op anderhalve meter.”

Trouw
De trouw van de leden is groot: niemand bedankte, iedereen betaalt ‘gewoon’ contributie. “Daar maken we een potje van om met elkaar iets leuks te doen als corona straks achter de rug is.”

Irka Heestermans gaat ervan uit dat Excelsior ook dit jaar geen bijdrage levert aan Koningsdag en Dodenherdenking. “Ik ben bang dat zulke vieringen en herdenkingen voorlopig niet doorgaan. En zelfs als dat wel gebeurt, missen we de repetities. We kennen de muziek natuurlijk wel, maar je moet ook je lip- en mondspanning op peil houden. Dat vergt oefening. We kijken uit naar het moment dat alles weer ‘normaal’ is.”

Mannenkoor Leerdam
Het Stedelijk Leerdams Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’, legde een jaar geleden alle activiteiten stil.

“We hebben twee leden die jonger zijn dan 60 jaar, de anderen zijn 60 of (beduidend) ouder. De leden wilden graag oefenen, maar durfden gewoon niet. Vandaar dat we besloten hebben om alle activiteiten te stoppen”, vertelt voorzitter Pieter Manuputty. 

“We hebben alleen afgelopen zomer nog een gezellige barbecue gehouden. Netjes op anderhalve meter. Voor de rest niets.” 

Diverse leden werden besmet met corona. “Eén van hen is aan het virus overleden. Voor het bestuur de bevestiging dat we uit moeten kijken.” 

Het dagelijks bestuur komt regelmatig samen: “We zijn met z’n drieën, hebben een mondkapje op en houden afstand. We houden onze leden via nieuwsbrieven en mailtjes op de hoogte van het verenigingsnieuws. En we bellen elkaar. Als er leden ziek zijn of naar het ziekenhuis moeten, geven we dat aan elkaar door.” 

Uitje
De leden missen de onderlinge contacten enorm, vertelt Manuputty. “Dat geldt met name voor de wekelijkse repetitieavonden. Gezellig met elkaar oefenen, na afloop nog even wat drinken. Voor veel leden is die avond hun enige uitje.”

Vandaar dat de voorzitter hoopt dat het virus zo snel mogelijk uit de wereld is. 

“We verlangen naar het moment dat we weer bij elkaar kunnen komen en gezellig een avondje kunnen zingen. Het zal nog best even duren voor we uitvoeringen kunnen geven. We hebben een jaar niet gezongen, alles moet opgebouwd worden. Maar we zijn al zo blij als we gewoon weer kunnen repeteren. Daar kijkt iedereen erg naar uit.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier