Gouden jubileum voor Viaans museum

Gouden jubileum voor Viaans museum

  •   keer gelezen

VIANEN • Het Stedelijk Museum Vianen bestaat op maandag 1 februari 50 jaar. Daarin heeft het zich met name in de laatste jaren geprofileerd met spraakmakende tentoonstellingen, die niet alleen regionaal maar ook nationaal veel aandacht kregen. Mede daardoor mag het museum zich verheugen op een groeiende publieke belangstelling.


Tentoonstellingen als Rembrandt in zwart-wit, Herman Brood, Kroonjuwelen van Jan Blanken, Miauw! Katten in de kunst en Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie waren daar mooie voorbeelden van. Dat geldt evenzeer voor de huidige tentoonstelling Trouwe viervoeter. Dierenportretten van Otto Eerelman, die verlengd is tot en met 5 april a.s.

Voorgeschiedenis
Getuige een raadsbesluit van 27 mei 1938 was toen al sprake van een wens tot een oudheidskamer, met als voorgenomen locatie de Lekpoort. Financiële problemen en de Tweede Wereldoorlog maakten een eind aan deze plannen.

Pas in 1960, na de restauratie van het stadhuis, begonnen burgemeester Pellikaan en Ary Baggerman zich in te zetten voor een museum, dat in 1969 vorm kreeg in een oudheidkamer annex museumzaal in het stadhuis. De roep naar een zelfstandig museum werd groter en dat resulteerde op 1 februari 1971 in de oprichting van de Stichting Stedelijk Museum Vianen. 

In 1981 werd de museumzaal ontruimd in verband met de uitbreidingsplannen van het stadhuis. Het stichtingsbestuur bleef zich inzetten voor een eigen huisvesting dat in 1983 resulteerde in de aanschaf van het voormalige bankgebouw aan de Voorstraat 103. 

Het museum veroverde zich een niet meer weg te denken plaats in het culturele leven van Vianen en groeide al snel uit haar jas. Daarom verhuisde het in 1993 naar het huidige monumentale pand Voorstraat 97.

Professionalisering
Met de aanstelling van Susanne Weide als conservator werd in 2000 een volgende stap gezet in de professionalisering van het museum.

Na haar pensionering werd zij in februari 2015 opgevolgd door Afiena van IJken. Onder haar bezielende leiding weet het museum de laatste jaren steeds weer te verrassen met unieke tentoonstellingen en dito flankerende activiteiten. 

Daarbij weet zij zich gesteund door ruim zestig enthousiaste vrijwilligers (bestuur, balie, technische dienst, educatie en tuin).

Jubileumtentoonstelling
Het pand met de daarin gevestigde middeleeuwse schuilkerk en zijn intieme museumtuin heeft in de loop der tijd diverse inpandige moderniseringen ondergaan. Hierin vervult het bestuur, mede dankzij de inzet en adviezen van Afiena, een belangrijke rol.

Voorzitter Arjen Cuijpers: “Ik ben er enorm trots op dat wij een steentje mogen bijdragen aan de ontwikkeling van dit mooie en charmante museum. Hoeveel regionale musea zijn er die elk jaar groeien en zeker de laatste jaren regelmatig landelijk weten te pieken? De in het najaar geplande jubileumtentoonstelling wordt zeker ook weer een topprestatie van onze conservator en onze vele betrokken vrijwilligers. Eind van het jaar kan je bij de kerstborrel niet meepraten wanneer je er niet bent geweest…” 

Door de coronaperikelen kan over deze jubileumtentoonstelling op dit moment geen nadere informatie worden gegeven. “Maar wij zijn ervan overtuigd dat hij straks, zowel regionaal als landelijk, grote interesse zal opwekken.” 

Uiteraard worden geïnteresseerden op de hoogte gehouden via www.stedelijkmuseumvianen.nl en via de Facebookpagina van het museum.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier