Verlenging lockdown klap in gezicht van ondernemers Vianen
• De etalage van modewinkel 'De Meiden in de Voorstraat'
• De etalage van modewinkel 'De Meiden in de Voorstraat' (Foto: Aangeleverd)

Verlenging lockdown klap in gezicht van ondernemers Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Het kabinet kondigde deze week een verlenging aan van de lockdown. Voor sommige ondernemers in Vianen is dat een enorme klap in het gezicht.


Dat geldt zeker voor Desiree de Jong en haar dochter Maud Edelbroek. Zij runnen al enkele jarenlang twee modewinkels in IJsselstein en Vianen. Naast kleding hebben ze ook veel sieraden in de aanbieding: een winkel voor de echte fashionista’s.

Het jaar 2020 was al heel lastig, maar de verlenging van de lockdown bezorgt hen bijna slapeloze nachten. Toch is Desiree niet iemand die gauw klaagt. Maar toch. “Het valt niet mee om positief te blijven”, zegt ze. “Wij moeten in onze winkel meestal hebben van de decembermaand. Dan verkopen we heel veel en daarmee compenseren we vaak de maanden waarin we minder verdienen. Maar dit jaar viel de verkoop helemaal stil.” 

De winkel in IJsselstein moesten ze al sluiten. In de winkel in de Voorstraaat in Vianen staan nog rekken vol met onverkochte hoeveelheden kleding en sieraden. Desiree: “Mijn dochter is volop aan de gang gegaan met de webshop. En we plaatsen bijna elke dag nieuwe filmpjes op Facebook. Klanten kunnen bestellen via een Whatsapp-je. Elke dag zijn we druk bezig om kleding thuis te bezorgen in Vianen, Hoef en Haag, Nieuwegein en IJsselstein. Op die manier verdienen we toch nog wat geld terug.”

‘Geen Joepie’
Desiree vindt het fijn dat de vaste klanten haar blijven steunen in deze bijzondere gekke en rare tijd. “We doen wat we kunnen, maar het is bepaald geen Joepie.”

Vooral de onverkochte wintervoorraad is een groot probleem. Al maanden geleden heeft Desirée de collectie voor de lente ingekocht. 

“Meestal wordt een deel al in december geleverd. Maar doordat we nog met een grote hoeveelheid winterkleding zitten, wordt dat nu pas in februari. Dan moeten we alles in één keer afrekenen, zonder dat we daarvoor een financiële buffer hebben kunnen opbouwen.” Van de overheid hoeft ze niet veel te verwachten.

Lokaal shoppen
Centrummanager Lidia van Ingen heeft het extra druk gekregen tijdens het afgelopen coronajaar. Ze is vrij goed op de hoogte van alle regelingen, waar ondernemers een beroep op kunnen doen. Via nieuwsbrieven houdt ze de detailhandel op de hoogte.

“Ik vind het lastig hoe het er momenteel voorstaat met de winkels die hun deuren tijdens de lockdown hebben moeten sluiten. Wat ik wel weet is dat de foodwinkels in Vianen gelukkig goed draaien. Je merkt dat de vaste klanten uit Vianen toch wel in grote getalen kiezen voor lokaal shoppen. Ze doen hun boodschappen niet alleen bij de supermarkt, maar ook bij plaatselijke detailhandel: de slager, de bakker, de kaaswinkel.”

Ingeborg Al is samen met haar man eigenaar van Emiel Al Hang- en Sluitwerk in de Voorstraat. Daarnaast is ze interim-voorzitter van de Ondernemers Vereniging Vianen. 

“Natuurlijk is het een heel moeilijk tijd voor de ondernemers. Dat geldt ook voor onze eigen winkel. Maar wij kunnen het nog wel redden, vooral omdat we veel werk buiten de deur hebben, bij particulieren en bedrijven. Ik blijf er vrij nuchter over en zeg altijd: het is wat het is, we moeten er creatief mee omgaan.”

High tea
Jolien van de IJssel, eigenaresse van winkelcafé FLINN, is het daar mee eens. “We moeten kijken wat er nog wel kan. Alles is bij ons af te halen. Zo serveren wij bijvoorbeeld onze high tea volledig met servies en al, zodat onze klanten de tafel thuis net zo kunnen dekken als dat wij dit voor ze zouden doen. Met kerst hadden we gezonde en glutenvrije kerstontbijtjes en we zijn alweer volop bezig met leuke ideeën voor de Valentijn.”

De ‘Koffie to go’ zit in een beker met de tekst ‘He leukerd!’, een lekkere Lunch to go is verpakt met een tas waar iets persoonlijks op geschreven staat. Of een mooi verpakt cadeautje om iets liefs te kunnen geven aan een dierbare die het even nodig heeft. 

Jolien: “Het zijn juist die kleine dingen die een lach op het gezicht van onze klanten toveren. Een positieve vibe, die wordt overgebracht: een beetje vitamin FLINN voor iedereen.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier