Brederodes Vianen is op zoek naar kleine Pantertjes
<p>&bull; De Panters werden in 2019 kampioen.</p>

• De Panters werden in 2019 kampioen.

(Foto: Aangeleverd)

Brederodes Vianen is op zoek naar kleine Pantertjes

  •   keer gelezen

VIANEN • Voetbalvereniging Brederodes in Vianen kent al bijna 15 jaar een G-team voor kinderen die niet goed mee kunnen komen in het reguliere voetbal. Sinds kort is er ook een pupillen G-team gestart.


Dit team is speciaal bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar. Momenteel bestaat het team uit vier kinderen. “Dat is echter niet een ideaal aantal voor een voetbalteam”, zegt de vereniging in een persbericht. Daarom wordt nog gezocht naar een groot aantal jongens en meisjes om het elftal aan te vullen. De vereniging hoopt dat alles vanaf februari 2021 weer normaal zal zijn.

Bij Brederodes staat niemand buitenspel. En daar is de vereniging trots op. De Viaanse club beschouwt G-voetbal gewoon als voetbal. “Het enige verschil is dat bepaalde aspecten worden aangepast wanneer dat nodig is”, staat op de website van de vereniging. “Het motto luidt: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.”

Bij G-voetbal zijn plezier en respect voor elkaar belangrijker dan de sportieve prestatie als zodanig. Van de spelers wordt verwacht dat zij naar vermogen bijdragen aan het teamspel, zowel binnen als buiten het veld.

Moeilijk jaar
Ook voor de voetbalclubs was 2020 een verschrikkelijk moeilijk jaar. Dat gold misschien nog wel meer voor de spelers en begeleiders van de G-teams.

“In maart werd de competitie stilgelegd”, zegt Jos Bladt, begeleider van het al lang bestaande G-team. “Pas in mei mochten we weer gaan trainen. Na de vakantie hebben we nog twee of drie echte competitiewedstrijden gespeeld, maar na onze laatste wedstrijd op 10 oktober was dat weer voorbij en mochten we eigenlijk alleen nog maar trainen. Als alternatief heeft het team nog wel wedstrijdjes gespeeld tegen het meisjeselftal van Brederodes.”

De Panters zijn een belangrijk onderdeel van de club. Jos Bladt was sinds vorig jaar nauw betrokken bij een nieuw project van de KNVB: de Bijzondere Eredivisie. Elf BVO’s met een eigen of een geadopteerd G-team spelen op vier zondagen in toernooivorm drie wedstrijden bij een profclub, en mogen aansluitend een duel uit de eredivisie of de Keukendivisie bijwonen. 

De Panters, het G-team van Brederodes, neemt als FC Utrecht deel aan dit evenement. “Vanwege corona is dit leuke initiatief helaas ook stilgelegd.

Eigen niveau
Voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking is voetbal op eigen niveau heel belangrijk.

“Het zorgt vooral voor regelmaat in hun leven”, zegt Bladt. “Alle beperkingen die nu gelden in verband met corona komen bij deze kinderen drie keer zo hard binnen als bij andere spelers. Een extra beperking is ook dat er geen ouders meer langs de kant mogen staan. En juist dat is zo belangrijk voor die kinderen. In deze coronatijd missen de kinderen gewoon een knuffeltje van hun ouders als ze gescoord hebben.”

Bladt verwacht dat het in 2021 allemaal weer een beetje normaal wordt, ook voor de kinderen. Hij hoopt dat ook het pupillen-G-team echt van de grond komt. “Belangrijk is ook dat er genoeg begeleiding is. Mark van de Scheur en Jeremy Buter hebben al aangegeven dat zij trainer willen worden van het team. Ik zal hen daarbij begeleiden.”

Luisterend oor
Van de begeleiders wordt verwacht dat zij zich kunnen inleven in wat de spelers nodig hebben om te kunnen floreren in hun spel. Tevens bieden zij een luisterend oor voor hetgeen de spelers naast het voetballen bezig houdt. Bij de Brederodes zijn er trainers die het G-trainer certificaat van de KNVB hebben.

De G-teams trainen bijna elke zaterdag van 10:00 tot 11:15 uur. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jos Bladt (06-29523644) of Mark van de Scheur (06-37606046). De trainingen vinden plaats op het sportcomplex Blankensteijn aan de Langeweg 4 in Vianen.

Meer informatie: www.brederodes.nl.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier