
• Roland van der Heijden is zelf geen wandelaar, maar zet zich met hart en ziel in voor de Bloesemtocht.
(Foto: Betuwefotograaf.nl/Marinus de Keijzer)In 2020 èn in 2021 geen Bloesemtocht, een moeilijk besluit
REGIO • Roland van der Heijden is sinds 2004 nauw betrokken bij de organisatie van de Bloesemtocht. Hij blikt terug op 2020.
In 2020 én 2021 geen Bloesemtocht. Dat moet een moeilijk besluit zijn geweest?
Roland: “Dat was het, al zat het er wel aan te komen. Als organisatie moet je zuinig zijn op je vrijwilligers. Iedereen stopt er veel tijd in en de voorbereidingen beginnen al vroeg. Je wil niet dat dat voor niets is. Dit najaar hebben we de verschillende scenario’s tegen het licht gehouden.”
“Afgelasten, een andere datum zoeken die meer in de zomer of het najaar is, een andere vorm van de tocht. We wilden eerst medio januari besluiten, maar de veertien comitévoorzitters vroegen terecht: wat voor positieve ontwikkelingen verwachten jullie nog voor die tijd? Toen was de keuze om de beslissing eind november te nemen snel gemaakt.”
Hoe kijk je terug op 2020?
Roland: “Het jaar was epidemisch, dat woord komt spontaan bij mij op. Het hele leven is ontregeld, iedere dag stond in het teken van corona. Je ziet je kinderen minder, iedereen blijft op afstand en de regels veranderen week in week uit. We hebben ontdekt dat videobellen een goed alternatief is, dat thuiswerken kan. Er waren minder files.”
“Maar online is geen vervanging, we hebben behoefte aan warm fysiek contact. Het risico dat mensen vereenzamen wordt elke dag groter.”
Dit jaar werd je ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Roland: “Dat was een hele verrassing. Velen wisten het, behalve ik. Tijdens een extra bestuursvergadering op 14 september kwam baron Van Verschuer binnen met mijn gezinsleden en bijna alle comitévoorzitters. Na de speech van de burgemeester speldde mijn echtgenote Mieke mij de onderscheiding op. Alles ging coronaproof.”
“Vooraf vond ik de waarde van een lintje nihil. Je doet iets omdat je erachter staat, zo’n lintje is niet belangrijk. Maar als je ‘m dan krijgt, dan maakt het grote indruk. Er zijn veel mensen die er moeite voor hebben gedaan. De organisatie van de Bloesemtocht, maar ook de Koninklijke Marechaussee waar ik heb gewerkt - ik heb twee buitenlanduitzendingen gedaan - en het bestuur van De Morgenster in Geldermalsen. Die getoonde waardering maakt het zeer bijzonder.”
Wat drijft jou om je in te zetten voor de Bloesemtocht?
Roland: “Voor mij draait het om de doelstelling: de sociaal zwakkeren in onze samenleving ondersteunen en voorkomen dat mensen vereenzamen. We werken met 550 vrijwilligers, niemand krijgt betaald.”
“75 procent van de opbrengst gaat naar het Nederlandse Rode Kruis. Zij besteden onze donatie aan door ons goedgekeurde projecten voor mensen die het maatschappelijk en/of fysiek minder goed hebben. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld twee ambulances voor het Nederlandse Rode Kruis kunnen bekostigen.”
“Daarnaast gaat jaarlijks vijf procent van de netto-opbrengst naar projecten die onze vrijwilligers aandragen. Zo hebben we bijvoorbeeld een elektronisch draaiorgel aan Lingesteyn in Leerdam kunnen schenken. Ik vind het heel mooi dat we ieder jaar weer zo’n mooi resultaat ophalen met zijn allen en daarmee zinvolle projecten kunnen realiseren.”
Heb je de Bloesemtocht zelf wel eens gelopen?
Roland: “Nee, ik ben geen wandelaar. Toen ik bij defensie werkte, moest ik meedoen met de Nijmeegse Vierdaagse en lange marsen lopen bij oefeningen. Erna heb ik mezelf beloofd om als het niet hoeft, geen lange afstanden meer te lopen.”
Wat is jouw rol in de organisatie van de Bloesemtocht?
Roland: “Ik begon in 2004 als verantwoordelijke voor de logistiek, nu ben ik dat ook voor de ict en de bloesemrun en ik ben vice-voorzitter. Veertien jaar lang was ik vanaf half februari tot eind april naast mijn werk alleen maar met de Bloesemtocht bezig. Mijn dubbelfunctie van bestuurslid en comitévoorzitter heb ik enkele jaren terug kunnen scheiden, wat me meer ruimte geeft.
“We maken het onszelf moeilijk omdat we een kwalitatief hoogwaardig evenement neer willen zetten. De bruggen die voor de tocht worden aangelegd zijn daar een belangrijk onderdeel van. Sinds 2018 bouwt defensie de bruggen niet meer. Het was een hele organisatie om daar een nieuwe partij voor te vinden. “
Welke plannen heeft de Bloesemtocht voor 2021?
Roland: “We onderzoeken of we een alternatieve Bloesemtocht kunnen organiseren. Bijvoorbeeld dat mensen op 17 april op eigen initiatief gaan wandelen en geld doneren. Daarnaast gebruiken we dit jaar om de strategische visie te actualiseren en andere beleidsmatige zaken te doen waar je normaal niet aan toekomt. We willen ook iets voor onze vrijwilligers doen. We gaan zeker niet achteroverleunen, we blijven in beweging!”
De Nationale Rode Kruis Bloesemtocht is al 27 keer gehouden. De netto opbrengst van de tocht gaat naar goede doelen in het kader van steun bieden aan de sociaal zwakkere - en vereenzaamde mensen in onze samenleving. Het bestuur van de stichting beslist over de besteding van het netto resultaat. Sinds 1992,het jaar waarin de eerste Rode Kruis Bloesemtocht werd georganiseerd, is een totaal nettobedrag gerealiseerd van 1.835.000 euro.

-
Perceel in Leerdam valt af als asielopvanglocatie
2 dagen geleden
2
-
Schoolleider Sjaak Kreeft van Wellantcollege wil groene verbinder zijn
2 dagen geleden
-
Twee verdachten aangehouden voor vernieling bushokje in Lexmond
2 dagen geleden
-
Kappers in Vianen en Leerdam: ‘zeer trieste situatie’
2 dagen geleden
4
-
Handhavers gemeente Vijfheerenlanden veel tijd kwijt aan aanpak corona
2 dagen geleden
-
Politie Vijfheerenlanden haalt in Houten gestolen auto van de weg
5 dagen geleden
-
Bestelbussen zwaar beschadigd na botsing op A27
5 dagen geleden
-
6 dagen geleden
1
-
Kinderen en ouders uit Vianen kunnen thuis meedoen aan de Nationale Voorleesdagen
6 dagen geleden
-
Nieuwe Merwedebrug A27 wordt stalen boogbrug met betonnen dek
7 dagen geleden
2
-
7 dagen geleden
2
-
ingezonden mededeling Hoe heeft de Bitcoin het gedaan in 2020?
7 dagen geleden
-
7 dagen geleden
5
-
Simon en Marieke deden hun auto weg en hebben géén spijt
8 dagen geleden
1
-
8 dagen geleden
Nieuwsoverzicht
-
Perceel in Leerdam valt af als asielopvanglocatie
2 dagen geleden
2
-
Schoolleider Sjaak Kreeft van Wellantcollege wil groene verbinder zijn
2 dagen geleden
-
Twee verdachten aangehouden voor vernieling bushokje in Lexmond
2 dagen geleden
-
Kappers in Vianen en Leerdam: ‘zeer trieste situatie’
2 dagen geleden
4
-
Handhavers gemeente Vijfheerenlanden veel tijd kwijt aan aanpak corona
2 dagen geleden
Laatste 112
Meest gelezen


