Horecabranche kan zich komend jaar heel snel herstellen [ingezonden mededeling]
ingezonden mededeling

Horecabranche kan zich komend jaar heel snel herstellen

  •   keer gelezen

De horeca kreeg het dit jaar zwaar te verduren maar volgens Sandra Philippen, hoofdeconoom van ABN-Amro, zal de horecabranche zich komend jaar snel herstellen nu er een vaccin in zicht is.


“Waarschijnlijk gaat het nog harder omdat veel mensen de laatste tijd geen geld hebben kunnen uitgeven.”

Flink omzetverlies
Op basis van de pintransacties is het leed duidelijk merkbaar. Bars en restaurant die open zijn moeten het met 60% minder omzet doen.

Direct na de eerste lockdown sprongen horecaondernemers razendsnel in op afhalen en maaltijdbezorging. Alhoewel er flink wordt besteld bij de horeca, kan dit het omzetverlies niet goed maken.  

“De horeca heeft terecht iets te klagen. Ze liggen al acht maanden bijna volledig stil, dat is zeker beklagenswaardig. Maar er is eigenlijk geen reden om te veronderstellen dat er structureel iets gaat veranderen in de horeca, zeker nu het vaccin er aan komt. Ik denk dat mensen dolblij zijn om weer contact te maken met elkaar. De kroegen en restaurants die zullen hartstikke volstromen zodra het kan,” aldus Philippen. 

Terras als reddingsboei
Het terras fungeerde dit jaar als reddingsboei voor de horeca. Terrassen werden met toestemming van gemeentes tijdelijk uitgebreid om meer gasten te kunnen ontvangen. Het terrasmeubilair mocht ook buiten de grenzen van het terras worden geplaatst waardoor extra zitmogelijkheden werden gecreëerd.

De zomerperiode maakte dit jaar veel goed voor de horeca. Zodra de horeca weer open mocht, stroomden de terrassen vol. Ook voor aankomend jaar is de verwachting dat het terras een belangrijke rol gaat spelen in het herstel van de horeca. Veel gasten zitten liever niet met anderen in een afgesloten ruimte, op het terras is dat probleem niet. 

Bovendien wordt verwacht dat gemeenten ook komend zomerseizoen de terrasregels zullen versoepelen. 

Veranderingen
Voor de horeca verwacht Philippen geen ingrijpende veranderingen, wel ziet ze forse verschuivingen op andere gebieden. Tijdens de lockdown maakten we massaal kennis met thuiswerken. Dat is in veel organisaties nu de norm geworden.

Bij ABN-Amro hoeven werknemers niet meer naar kantoor te komen om te werken. Daarin is ABN-Amro niet de enige organisatie, veel werkgevers stimuleren thuiswerken. Dat heeft effect op de economie. 

Voor de horeca biedt dit kansen om thuiswerkers van een heerlijke lunch te voorzien. 

Het zakelijk vliegverkeer gaat wel een flinke klap krijgen. Gestuurd door de coronacrisis hebben organisaties kennis gemaakt met videomeetings. Reizen om een congres te bezoeken of een vergadering ergens anders op te wereld bij te wonen zal tot een minimum worden beperkt. 

Dit is een verandering die volgens Philippen blijvend zal zijn. Zeker omdat de klimaatcrisis hierin ook een grote rol speelt.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier