Welke factoren spelen mee bij het aanvragen van een krediet? [ingezonden mededeling]
Foto: Stockfoto 123RF
ingezonden mededeling

Welke factoren spelen mee bij het aanvragen van een krediet?

  •   keer gelezen

Een kredietaanvraag is door de gunstige rentestand voor veel mensen binnen handbereik gekomen.


Toch bestaan er nog veel misverstanden over kredieten en vooral over de factoren die een rol spelen bij het bepalen van de maximale leensom. Bepaalde zaken worden over het hoofd gezien of het is niet bekend dat er minder geleend kan worden, omdat elders al een lening loopt. 

Er bestaan namelijk leningen die je in eerste instantie misschien niet als lening zou herkennen, maar toch een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) opleveren.

Kopen op afbetaling
Wanneer je goederen koopt op afbetaling, ben je in feite ook geld aan het lenen. Als je een aankoop nog niet afbetaald hebt en het openstaande bedrag is hoger dan 250 euro, dan sta je daarvoor geregistreerd bij het BKR.

Een kredietverstrekker houdt hier rekening mee bij het bepalen van de maximale leensom. En wat dacht je van je telefoonabonnement? Als je een abonnement met een toestel erbij hebt, waarvan de waarde hoger is dan 250 euro, wordt dat ook gezien als een vorm van kopen op afbetaling en krijg je dus een registratie bij het BKR. 

Hierdoor kan het lastig zijn om een groot bedrag te lenen.

Serviceprovider
In ons land zijn tientallen kredietverstrekkers actief. Dat zijn banken, maar ook andere ondernemingen die zich gespecialiseerd hebben in het uitlenen van geld aan particulieren of ondernemers.

Zij maken op hun beurt weer gebruik van een zogenoemde serviceprovider kredieten om als schakel te fungeren tussen het bedrijf dat de kredietaanvraag afhandelt en de feitelijke kredietverstrekker. 

In de hypotheekmarkt bestaat een soortgelijke constructie. De serviceprovider hypotheken is de schakel tussen de onafhankelijke hypotheekadviseur en de hypotheekverstrekker.

Criteria
Om in aanmerking te kunnen komen voor een krediet, zul je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Alles is erop gericht om zekerheid in te bouwen voor de kredietverstrekker en tegelijk de afnemer van het krediet in bescherming te nemen.

Wanneer dit niet gereguleerd zou worden, bestaat het risico dat mensen meer risico’s nemen dan ze kunnen dragen. Dat zou onverantwoord zijn, daarom wordt bij het afsluiten van een krediet altijd kritisch gekeken naar de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager. 

Vaak moet daarbij ook het doel van de lening worden opgegeven. Verder is ook de looptijd een belangrijke factor.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier