Inmiddels tientallen skeletten gevonden bij opgraving in Vianen [update met foto’s]
Foto: De Steekproef
update met foto’s

Inmiddels tientallen skeletten gevonden bij opgraving in Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Tijdens archeologische begeleiding in Vianen zijn menselijke botten gevonden. Het gaat om een archeologisch zeer bijzondere vondst. Na voorzichtig blootleggen zijn er nu 20 skeletten opgegraven en de verwachting is dat er nog meer liggen.


Wethouder Christa Hendriksen: “We zijn verrast door de vondst van zoveel skeletten. De skeletten zijn deels opgestapeld. Er zijn oude handgesmede nagels gevonden die er op duiden dat er waarschijnlijk sprake is geweest van een houten kist. Andere vondsten, zoals kleding of textielresten, knopen en sieraden ontbreken. Het is wel duidelijk dat het om een historische vondst gaat.”

“De skeletten dateren uit de periode Late Middeleeuwen tot enkele honderden jaren geleden. Een werkhypothese kan zijn dat het gaat om tegelijk overledenen die buiten het kasteelterrein in een massagraf zijn begraven, wellicht na een incident. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er is gebeurd.”

“Een vondst van dergelijke omvang komt niet vaak voor. Afgelopen vrijdag maakten we de vondst bekend. Toen ging het om negen skeletten. Vanochtend ging de opgraving verder en weten we zeker dat het twintig individuen betreft. Dat er nog meer ligt, staat vast. De omvang is op dit moment nog niet bekend. Daarom wordt een nog groter gebied onderzocht.”

“De komende dagen hopen we inzicht te krijgen in de omvang om te kunnen bepalen hoe we het archeologisch onderzoek verder moeten inrichten. Hoe dit er uit gaat zien is op dit moment lastig te bepalen.”

Kasteel Batestein
De botten werden gevonden tijdens graafwerkzaamheden aan de stadsgracht. Een stuk gedempte gracht wordt weer verbonden met de rest van de stadsgracht. De werkzaamheden aan de gracht liggen nu stil in afwachting van de opgraving.

De locatie ligt in of nabij het voormalig kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 in opdracht van Gijsbrecht van Beusichem gebouwd. Het kasteel diende 300 jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten, waaronder Van Brederode. 

Na een brand in 1696 raakt het kasteel steeds verder in verval. Aan de zuidzijde van het kasteel bevond zich de pikeurshof, het gebied waar zich vroeger onder andere de paardenstallen bevonden. De watercompensatie ligt ten westen van de pikeurshof. 

Aan de zuidzijde van het kasteelterrein bevond zich een gracht. Deze gracht is verdwenen. In ieder geval in 1822 was een deel van de gracht nog open. Deze historische verbinding wordt nu weer in ere hersteld.

Fotograaf Nico van Ganzewinkel ging maandag bij de opgraving kijken.

RTV Utrecht sprak met archeoloog Jaime van der Heul over de vondst.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier