Doortrekken Stadsgracht Vianen in historische bedding
Doortrekken Stadsgracht Vianen in historische bedding (Foto: Nico Van Ganzewinkel)
fotoreportage

Botresten gevonden bij uitgraven gedempte stadsgracht Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • In Vianen zijn negen skeletten gevonden. De botresten kwamen aan het oppervlak bij graafwerkzaamheden aan de stadsgracht. 


In Vianen wordt momenteel de historische structuur van de stadsgracht ter hoogte van de Blauwpoort hersteld. Vrijdag werd de doorsteek gemaakt waardoor de gracht weer doorloopt en doorstroomt. De gracht werd in de 19e eeuw gedempt.  Het dempen van de gracht wordt nu weer ongedaan gemaakt, waardoor het water weer doorloopt en doorstroomt.

Tijdens de werkzaamheden zijn de botresten aan het licht gekomen in de buurt van de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk. Deze kerk werd gebouwd tussen 1877 en 1879, 

De gemeente staat vooralsnog voor een raadsel. Het is bijvoorbeeld onduidelijk hoe oud de botresten zijn. De lichamen zijn op een bijzondere manier begraven: op hun zij, boven op elkaar en om-en-om. Het hoofd van de een, ligt steeds aan het voeteneind van de ander.

Maandag gaat een fysisch antropoloog de botresten onderzoeken. De botexpert gaat kijken naar sporen van geweld, ziektes of een mogelijke andere doodsoorzaak.

Stadsgracht
De werkzaamheden in Vianen zijn begonnen met het plan om in de binnenstad van Vianen het vuilwater van het regenwater te scheiden. Hierdoor zou er aan de noordkant een regenwateruitlaat aangelegd moeten worden. Door de ontwikkeling van Blauwpoort werd de mogelijkheid geboden om via Blauwpoort een regenwateruitlaat te leggen naar de gracht. Hiermee is ook het doortrekken van de gracht in zicht gekomen.

Het doortrekken van de stadsgracht is gedaan als extra compensatie voor het afkoppelen van de binnenstad en vanuit oogpunt om de stadsgracht geen doodlopende arm te geven. Deze doodlopende arm is ook slecht voor de waterkwaliteit zeker met de warmer wordende zomers. 

De waterkwaliteit verbeterd dus en op die manier wordt bijgedragen aan klimaatadaptatie, want het water staat niet meer stil in een dode arm. Het opnieuw uitgraven van de gedempte gracht gebeurt in samenwerking met waterschap Rivierenland.

Volgend jaar wordt de waterafvoer in de binnenstad van Vianen nog verder verbeterd door de hemelwaterriolering af te koppelen. Dit wordt een groot project in 2021.

Geschiedenis
De werkzaamheden vinden plaats nabij het voormalig kasteelterrein Batestein. Dit kasteel is rond 1370 in opdracht van Gijsbrecht van Beusichem gebouwd. Het kasteel diende 300 jaar als woonlocatie voor belangrijke adellijke geslachten, waaronder Van Brederode.

Na een brand in 1696 raakt het kasteel steeds verder in verval. Aan de zuidzijde van het kasteel bevond zich de pikeurshof, het gebied waar zich vroeger onder andere de paardenstallen bevonden. De watercompensatie is ten westen van de pikeurshof gesitueerd. 

Aan de zuidzijde van het kasteelterrein bevond zich een gracht. Deze gracht is verdwenen. In ieder geval in 1822 was een deel van de gracht nog open. 

Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het daarom geen probleem om de gracht weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat. Dit draagt zelfs bij aan de cultuurhistorische beleefbaarheid van het gebied.

Archeologische vondst
Bij het graven voor de stadsgracht zijn ook de botresten gevonden. Na voorzichtig blootleggen bleek het om menselijke skeletresten te gaan. Aanvankelijk werd gedacht dat het om één of twee skeletten ging, gaandeweg werden het er vijf. Inmiddels zijn er negen skeletten gevonden.

Ook werden oude hand gesmede nagels gevonden. Het lijkt er daarom op dat (een deel van) de skeletten samen in kisten hebben gezeten. Verdere resten van kleding, knopen en sieraden ontbreken vooralsnog. Het is wel duidelijk dat het om een historische vondst gaat. 

Het kan zijn dat het gaat om tegelijk overledenen die buiten het kasteelterrein zijn begraven, wellicht na een incident. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er is gebeurd.

De fotoreportage, en een deel van de tekst, is gemaakt door Nico van Ganzewinkel. 

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met en op basis van berichtgeving van RTV Utrecht

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier