<p>&bull; Er werd met man en macht gewerkt om het najaarstransport in Roemeni&euml; te krijgen. De foto is overigens van een eerder transport.</p>

• Er werd met man en macht gewerkt om het najaarstransport in Roemenië te krijgen. De foto is overigens van een eerder transport.

Najaarstransport uit Vianen aangekomen in Reghin

  •   keer gelezen

VIANEN • Het bestuur van de Stichting Contacten Roemenië–Vianen streeft ernaar om jaarlijks twee transporten te organiseren. Ten gevolge van de sinds maart heersende pandemie van het coronavirus is dit jaar voor de Stichting echter grotendeels anders verlopen dan verwacht.


“Het geplande voorjaarstransport moest worden verplaatst van 14 april naar 23 juni”, vertelt Sjaak van der Leij, voorzitter van de Stichting. 

Bovendien moesten de maandelijkse inzamelingen, op de laatste zaterdag van de maand, worden afgelast. Door de tweede golf van de pandemie werd het zeer twijfelachtig, of het najaarstransport wel door zou kunnen gaan. 

De toch ingelaste inzameling in de maanden augustus en september zorgden ervoor dat een enorme grote hoeveelheid goederen werd ontvangen, waardoor het magazijn tjokvol kwam te zitten. Het bestuur vroeg zich dan ook af of er alsnog een najaarstransport naar Reghin in Roemenië gehouden zou kunnen worden. 

“Als dit door zou gaan, dan moest het laden wel corona-veilig plaatsvinden”, zegt Sjaak van der Leij aan. 

Overleg met de gemeente
Er werd besloten om zowel bij de gemeente Vijfheerenlanden als in Reghin te informeren of het sein voor een transport op groen gezet kon worden.

Vanuit de gemeente Vijfheerenlanden was er geen bezwaar, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen zouden worden. Vanuit Reghin kreeg het bestuur het antwoord dat een transport op korte termijn zeer welkom zou zijn.

Dat zorgde ervoor dat het bestuur verder is gaan informeren, onder andere bij de transporteur. Die gaf aan op woensdag 28 oktober met een truck met oplegger voor de loods aan de Lange Dreef in Hagestein aanwezig te kunnen zijn. “Snel schakelen was dus geboden.” 

Handen uit de mouwen
Op de bewuste woensdagmorgen om 8:00 uur stond een ploeg mensen, bestaande uit magazijnmeester Dik Baars, Willem Heijkamp, Jan de Wit en het volledige bestuur gereed om de vrachtwagen op te vangen.

Nadat in de loop van de morgen de diverse te verzenden goederen gesorteerd en verzendklaar opgesteld waren, was het wachten op de aankomst van de truck. Om 14:30 uur kwam de truck met oplegger aan bij de loods. De aanwezige mensen zijn onder de bezielende leiding van Dik Baars meteen volop aan de gang gegaan met het laden van de oplegger. Vier uur later was deze klus geklaard en konden de deuren van de oplegger worden gesloten.

Aankomst in Reghin
Dinsdag 3 november is de volgeladen vrachtwagen aangekomen in Reghin. Peter Schüller, de contactpersoon ter plaatse heeft in overleg met de nieuwe burgemeester van Reghin Mark Endre het lossen en verdelen van de goederen gecoördineerd.

Afgelopen vrijdag 13 november, kreeg de Stichting Contacten Roemenië-Vianen het volgende bericht uit Reghin: 

‘Gisteren heb ik je het distributieprotocol gestuurd. Deze keer was het vanwege de coronapandemie moeilijker en duurde het langer om te distribueren, maar gelukkig is het magazijn nu leeg. We konden niets naar de scholen en kleuterscholen sturen omdat iedereen online leert en de scholen en kleuterscholen leeg en gesloten zijn. De burgemeester gaf me een paar nieuwe projecten en je hebt ze vast al ontdekt; Je kent het Apalina-district, de Grieks-katholieke pastoor daar heeft nu goed met ons samengewerkt en hebben we een groot aantal zigeunerfamilies kunnen helpen met goederen. Verder heb ik via de burgemeester in een naburig dorp de Stichting - Regenbogen- ontdekt die ook samenwerkt met Nederlanders en daar een kindertehuis ondersteunt. Heel erg bedankt voor jullie moeilijke werk gedurende deze tijd. We hebben nu voor 15 projecten gezorgd, ze hebben er meer ontvangen dan voorheen, maar ik ben er zeker van dat jullie deze keer ook voor veel gezinnen zonneschijn hebben gebracht. Veel dank aan de vrijwilligers en aan jullie allemaal. Uiteraard dank ik u ook namens onze burgemeester, ik hoop dat de tijd komt dat u weer bij ons kunt komen en dan kunt u na 30 jaar samenwerking direct met de nieuwe burgemeester praten en kennismaken.’

Geen inzameling
In verband met het coronavirus en de aanvullende maatregelen die vanuit de overheid zijn genomen zullen de inzameling van goederen op de laatste zaterdag van de maand in ieder geval tot en met het einde van dit jaar geen doorgang meer vinden. “De gezondheid van onze vrijwilligers en uw gezondheid staan wat ons betreft voorop”, zo laat Sjaak van der Leij weten.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier