Vuurwerkhandelaren Vijfheerenlanden: ‘Dit is oneerlijk’

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Vuurwerkverkopers in Vijfheerenlanden zijn niet te spreken over het besluit om de verkoop - en het afsteken - van vuurwerk eenmalig te verbieden.


Het kabinet nam dit besluit om komende jaarwisseling extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde te voorkomen. 

“Oneerlijk”, zegt Tonny Witkamp van Dierenboetiek Witkamp aan de Voorstraat in Vianen. “We verkopen al 27 jaar vuurwerk. Voor ons is het een belangrijke bron van inkomsten. Dit betekent een fors verlies. Knalvuurwerk en vuurpijlen waren al verboden, nu krijgen we dit er overheen.” 

Tonny - en haar man Fred - benadrukken dat het besluit niet ‘klopt’, omdat de meeste ongelukken gebeuren met illegaal vuurwerk.

“De jeugd moet wat. Als ze bij ons niets kunnen kopen, halen ze het elders.” 

Volgens Tonny Witkamp reageerde de Viaanse jeugd direct toen het verbod bekend werd. Jongeren zouden elkaar opgeroepen hebben om van zich te laten ‘horen’. Dat leidde – onder meer in De Hagen – tot forse knallen. 

Afgestraft
Witkamp is niet gevoelig voor het argument dat het afsteken van vuurwerk tot verspreiding van corona zou leiden. “Mensen staan buiten op een afstand van elkaar. Dat is toch geen probleem.”

De onderneemster voelt zich ‘afgestraft’ door de overheid. “We hebben op alle manieren onze goede wil getoond, onder meer door veiligheidsbrillen aan ziekenhuizen te leveren. En nu dit. Ik heb er geen goed woord voor over.” 

Witkamp had het vuurwerk voor de komende jaarwisseling al binnen. “Anders ben je te laat. Het ligt bij ons in bunkers. Terugsturen naar de groothandel lukt niet, want die kunnen het ook niet kwijt. We moeten het tot volgend jaar bewaren”, aldus Tonny Witkamp die rekent op een omzetverlies van zeker 10.000 euro. Bovenop de kosten voor controles en veiligheidsmaatregelen. 

De vergoeding van 40 miljoen voor de branche vindt ze onvoldoende. “Je moet bovendien afwachten wanneer je wat krijgt. Voor het knalvuurwerk en de vuurpijlen zouden we ook een tegemoetkoming krijgen, maar die is ook nog niet binnen.” 

Al met al balen Tonny en Fred Witkamp vreselijk van het besluit. “December wordt een vervelende maand. Anders zijn we druk met dat vuurwerk. Dat valt nu weg.”

Huizen laten schudden
Diana Huygen van Het Westen in Leerdam is het met Witkamp eens.

“De overheid heeft niet door wat er gaat gebeuren. Door dit besluit wordt er illegaal vuurwerk afgestoken uit landen als Tsjechië en Polen. Daar kun je huizen mee laten schudden. Die megaknallen hoorde je de afgelopen dagen al. Het consumentenvuurwerk dat wij verkopen, is veilig. Dat is het oneerlijke van het verhaal. Ze verbieden precies het verkeerde vuurwerk. En denk je nu echt dat er tijdens de jaarwisseling niets wordt afgestoken? Dat valt toch niet te handhaven.” 

Huygen stelt vast dat er in dit ‘coronajaar’ al zoveel verboden is. “De jeugd zoekt een uitlaatklep.” 

De onderneemster benadrukt dat ze er alles aan heeft gedaan om de veiligheid te waarborgen. “We hadden zelfs extra beveiligers in dienst genomen.” Huygen heeft al zo’n 50.000 tot 60.000 euro aan kosten gemaakt. Het omzetverlies berekent ze op een half miljoen. “We hebben drie winkels - ook in Woerden en Almere. Dit is een enorme klap. Al het vuurwerk is al ingeslagen. De schepen zijn onderweg.” 

Volgens Huygen is de enige oplossing om alles te bewaren tot volgend jaar. Veel vertrouwen in de overheid heeft ze niet meer. “Eerst beloofden ze ons 70 miljoen, het wordt nu 40 miljoen. Da’s lang niet genoeg. En wanneer wordt dat uitbetaald?” 

Anderzijds relativeert ze de tegenslag. “We beleven met z’n allen een afschuwelijk jaar, maar we gaan gewoon door en laten ons hoofd niet hangen.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier