<p>&bull; Voorzitter Ralf Kr&auml;mer en eindredacteur Rob de Graaff met het vernieuwde tijdschrift.&nbsp;</p>

• Voorzitter Ralf Krämer en eindredacteur Rob de Graaff met het vernieuwde tijdschrift. 

(Foto: Dick Aanen)

Historische vereniging publiceert fragmenten uit oorlogsdagboek 11-jarige Joke Smit

  •   keer gelezen

VIANEN • Een foto van de 11-jarige Joke Smit prijkt deze maand op de cover van het volledig vernieuwde tijdschrift van de historische vereniging Het Land van Brederode. In de hongerwinter hield zij enkele maanden een dagboekje bij.


 ”Het dagboek is een uniek document dat laat zien hoeveel tijd in de hongerwinter -ook in het plattelandsstadje Vianen - besteed moest worden aan het aanvullen van de dagelijkse rantsoenen en het verzamelen van brandstoffen om een beetje warm te blijven”, zegt redactielid Marianne Wittebol

De vader van de bekende feministe had een functie als hoofd van de gecombineerde christelijke MULO-lagere school, maar dat kwam niet in zijn salaris tot uitdrukking. Het dagboekje laat zien dat het voortdurend buffelen was om aan extra eten en hout te komen. “Maar ook dat er, zeker voor de hongerwinter, zo nu en dan ‘luxe’ eten ter sprake komt: biefstuk, taai rond de Sinterklaastijd en krentenbrood rond de Kerst.”


Marc de Klijn
De dagboekfragmenten van Joke Smit maakt dit nummer van het vernieuwde tijdschrift extra bijzonder. Maar dat geldt ook voor het verslag van een interview met kunstenaar Marc de Klijn die tegenwoordig in Israël woont en als joods jongetje tijdens de oorlogsjaren (mei 1943-mei 1945) is opgevangen door IJsbrand van der Meer (leraar aan de Mulo) en zijn echtgenote. “Het bijzondere was dat hij gewoon op de Voorstraat speelde en woonde bij het ‘Duitse kwartier’ aan de zuidzijde van de Voorstraat. Marc wist niet dat hij van joodse afkomst was.” Verder staan in het nieuwe oorlogsnummer artikelen over de hongerwinter in Vianen, een Britse soldaat in Viaanse bodem en winterhulp in het buurtschap Vianen 1940-1944.

Makkelijker leesbaar
Tot nu toe werden grote artikelen van de historische vereniging één keer per jaar gebundeld in een jaarboek op A5-formaat. “Het tijdschrift is op A4-formaat, veel makkelijker leesbaar en toegankelijker”, zegt eindredacteur Rob de Graaff. “Het mooie is ook dat illustraties beter tot hun recht komen.” De vormgeving en druk is professioneel verzorgd door GoDutch Design. Leden van de historische vereniging ontvangen het tijdschrift gratis. Voor niet-leden is het tijdschrift verkrijgbaar bij de Bruna op de Voorstraat en bij CIGO in de Monnikenhof.

Nieuwe opzet website
Rob de Graaff is de afgelopen periode ook heel druk bezig geweest met een complete nieuwe opzet van de website. De website oogt modern en overzichtelijk en bevat een groot deel van het rijke archief van de vereniging. Ook de zoekfunctie is sterk verbeterd. “De website moet eigenlijk een plek worden waar leden heel veel informatie te vinden is en waar het leuk verpozen is”, zegt voorzitter Ralf Krämer. Er valt nog heel veel werk te verzetten. Rob de Graaff: “Ik ben ontzettend blij dat we sinds begin augustus ondersteuning krijgen van Wim Floris uit Vreeswijk. Ik hoef maar één telefoontje te plegen en binnen de kortste keren is het geregeld.”

Springlevend

Volgens Ralf Krämer is de vernieuwde website en het nieuw vormgegeven tijdschrift een bewijs dat de historische vereniging springlevend is, ook in deze corona-tijd. “De vraag is: wat kunnen wij onze leden aanbieden? De lezingen zijn dit jaar niet doorgegaan. Nog geen 30 leden mochten eind augustus aanwezig zijn tijdens de ledenvergadering in ‘t Klooster. Maar na het huishoudelijk gedeelte was er geen tijd voor een gezellige koffiepauze en moesten we mensen naar huis sturen.”

Door de corona-periode moeten er alternatieven worden gezocht. Er is inmiddels een rooster gemaakt voor 2021. Krämer: “Maar die is onder strikt voorbehoud. Dagvullende excursies met koffie vooraf en na afloop een bezoek aan een restaurant zitten er voorlopig even niet in. Maar we kunnen nog wel kleine excursies organiseren. In september hebben we bijvoorbeeld de twee kerken bezocht van Everdingen. Coronaproof, dat wil zeggen in twee groepjes van 10 mensen. Dat ging eigenlijk uitstekend. Dit soort excursies zijn ook voor volgend jaar een goed alternatief als de grote excursies niet door kunnen gaan.”


www.landvanbrederode.nl

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier