Foto: Panchenko Dmytro

Horeca Vianen creatief na verscherping regels

  •   keer gelezen

VIANEN • Horecabedrijven in Vianen hebben zich razendsnel aangepast aan de verscherpte coronaregels. Het accent ligt nu op het bezorgen van maaltijden.


Eetcafé De Rooie Reiger in de Voorstraat werkte zaterdag met man en macht om alle bestellingen op tijd de deur uit te krijgen. “Een overweldigend succes”, jubelt Herman Gleis.

Op het menu stond stamppot boerenkool met jus en rookworst of een wokspareribs met sla, knoflook of reigersaus. De bezorging liep op rolletjes. 

“Complimenten! Op de afgesproken tijd, warm en net zo lekker als altijd”, zo reageert een tevreden klant op Facebook. 

Herman Gleis: “Na de persconferentie van Rutte op dinsdag mochten we nog één dag open zijn. De donderdag en de vrijdag hebben we gebruikt om de voorbereidingen te treffen.” 

Gleis had er eigenlijk wel rekening mee gehouden dat de regels vanaf verscherpt zouden worden. “Maar dat de cafés en restaurants helemaal dicht zouden gaan, daar had ik geen rekening mee gehouden.”

‘Hard getroffen’
De horeca wordt nu wel hard gestraft, vindt Gleis. “Vooral omdat wij ons de afgelopen maanden toch redelijk goed aan de regels hebben gehouden. In de horecagelegenheden was het volgens mij veiliger om te verblijven dan in een supermarkt. Het aantal coronabesmettingen is voor slechts 3,8 procent terug te leiden tot horeca, een fractie van de 55 procent in de thuissfeer of 11 procent op het werk.”

De Rooie Reiger is de afgelopen periode nog redelijk doorgekomen. Tijdens de eerste ‘intelligente’ lock-down maakte het eetcafé gebruik van de NOW-regeling. 

“In de zomermaanden hebben wij goede zaken gedaan, mede door het goede weer. We zijn ook blij dat de gemeente bereidwillig was met verruiming van de terrassen. Naast de al bestaande ruimte, mochten we een tijdelijk terras inrichten voor het pand van de buren. De gemeente heeft gezorgd dat dat allemaal snel geregeld kon worden.”

De horeca in Vijfheerenlanden is momenteel in gesprek met de gemeente over het gebruik van heaters, die tijdens de koude wintermaanden kunnen worden gebruikt om de terrassen te verwarmen.

Mamma Mia
Ook het team van het Italiaanse restaurant Mamma Mia deed goede zaken. “Ook bij ons waren de reacties heel positief. Onze klanten waardeerden het heel erg dat ze het huis niet uit hoefden”, zegt eigenaar Maykel Heerkens.

En ook voor de persconferentie lag er een draaiboek klaar voor het geval de horeca op slot zou gaan. Er wordt gebruikt gemaakt van twee auto’s. 

Maykel: “Natuurlijk is het jammer dat niet het advies van het OMT is opgevolgd. Die had aangegeven dat de restaurants open zouden mogen blijven. Maar we zien ook wel weer het positieve ervan in. Het is ook wel weer gezellig om onze vaste gasten een keer thuis aan te treffen.”

Het wordt de komende tijd nog een spannende tijd, volgens Maykel. “We hopen dat het slechts een paar weken duurt, maar we houden eigenlijk wel rekening met een paar maanden.” Mamma Mia heeft in de zomer gebruik kunnen maken van het prachtige terras, gelegen tegen de stadsmuur aan.

Overige horeca
Naast eetcafé De Rooie Reiger en restaurant Mamma Mia hebben ook andere eetgelegenheden in Vianen creatief ingespeeld op de verscherpte corona-regels. Zoals bijvoorbeeld café ‘t Fust, FLINN Winkelcafé, restaurant De Vrijheid, O’Morrow, De Ponthoeve, Zas & Fratsen Vianen, Bij Verweij, Volkan Pizza, chinees restaurant Hong Kong Vianen, Hej Noor, Grieks restaurant Ena en Shizens.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier