• In het dorpshuis werd een feestje gevierd, met v.l.n.r. Jessica Doorn en Sofie ten Have van NMU, Jan van Dockum, Peter ten Have en Ide Engelsma Katharina Frede van energiecoöperatie Huibertstroom.
• In het dorpshuis werd een feestje gevierd, met v.l.n.r. Jessica Doorn en Sofie ten Have van NMU, Jan van Dockum, Peter ten Have en Ide Engelsma Katharina Frede van energiecoöperatie Huibertstroom. (Foto: Aangeleverd)

Wethouder Hendriksen geeft aftrap project ‘Duurzame warmte voor Everdingen’

  •   keer gelezen

EVERDINGEN • Wethouder Christa Hendriksen van de gemeente Vijfheerenlanden heeft vanmiddag de officiële aftrap gedaan voor de start van het project 'Duurzame warmte voor Everdingen'. Ook wethouder Maks van Middelkoop deed mee aan de feestelijke online bijeenkomst.


De vitale dorpsgemeenschap van Everdingen (1200 inwoners) wil over enkele jaren voor de verwarming van de huizen niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Er zijn vergaande plannen van energiecoöperatie Huibertstroom om het relatieve warme rivierwater van de Lek daarvoor te gaan gebruiken. Een honderd procent duurzame oplossing. 

In het plan wordt Lekwater met een temperatuur van meer dan 20 graden opgeslagen in de grond. Vervolgens wordt het water in de winter weer opgepompt. Een centrale waterpomp zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd tot 70 graden. Dit verwarmde water gaat vervolgens via een warmtenet naar de huizen, waar het zal worden gebruikt voor het verwarmen van de radiatoren. 

Acceptabel
"Het belangrijkste is dat de oplossing voor bewoners acceptabel is. Het gebruik van het Lekwater moet betaalbaar, betrouwbaar en bovendien heel duurzaam zijn, vertelde Sofie ten Have deze zomer in een interview met deze krant. Sofie is oud-inwoonster en mede-bedenker van het plan.

Sofie heeft vorig jaar ter afronding van haar universitaire studie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam een masterscriptie geschreven, waarin ze diverse duurzame mogelijkheden voor het dorp met elkaar heeft vergeleken. Dat deed ze in opdracht en in nauwe samenwerking met enkele initiatiefnemers van het project Energiedorp, een poot van de actieve Stichting Vitaal Dorp. Haar professionele advieswerk voor het dorp heeft ze na afronding van haar studie voortgezet bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).

Zelfvoorzienend
De leden van Energiedorp zetten zich al enkele jaren actief in om Everdingen binnen vijf jaar zelfvoorzienend te laten worden met lokaal opgewekte duurzame energie en hebben nu de energiecoöperatie Huibertstroom gevormd. Bestuurslid Jaap van Gilst al meer dan 40 jaar inwoner van Everdingen, is één van de kartrekkers. "Everdingen heeft een eigenzinnige bevolking. Als iets van buitenaf wordt opgelegd, gaan al gauw de hakken in het zand. Als het dan toch moet, dan graag op een manier die bij Everdingen past."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier