• Onder andere wethouder Huib Zevenhuizen op de plaats waar het zebrapad komt.
• Onder andere wethouder Huib Zevenhuizen op de plaats waar het zebrapad komt. (Foto: Peter Verbeek)

Eindelijk groen licht voor een zebrapad

  •   keer gelezen

VIANEN • Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is de kogels dan toch door de kerk: de gevaarlijke oversteekplaats op de Aimé Bonnastraat in Vianen wordt verplaatst en vervangen door een zebrapad. Die komt te liggen tussen de Kwalitaria en de ingang van de Panoramaflat van Blankenborch.


Oversteken voor fietsers en voetgangers op de drukke Aimé Bonnastraat leidt dagelijks tot gevaarlijke situaties. 

De huidige oversteekplaats ligt niet alleen in een bocht, het uitzicht wordt bovendien belemmerd door een monumentale boom. 

Daar komt bij dat automobilisten vaak harder rijden dan wenselijk is.

Attentiestrepen
Al in 2007 is de gemeente er door bestuursleden van De Regenboog, een kleinschalig woonproject voor mensen met een verstandelijke beperking, attent op gemaakt dat oversteken niet zonder risico is. De oversteekplaats is slechts voorzien van witte attentiestrepen en een weinig opvallend verkeersbord.

Ook is het er nooit van gekomen dat ter plekke een 30 kilometer-zone van kracht is ingesteld.

“Er is vaker geprobeerd de verantwoordelijke wethouders op andere gedachten te brengen”, zegt Wil Ammerlaan, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex Bestevaer. 

“Die voelden er weinig voor, hadden er geen budget voor of stelden andere prioriteiten. In dit gedeelte van Blankenborch zijn diverse appartementencomplexen, en veel bewoners steken vaak over om in de supermarkten hun boodschappen te doen. We hebben een grote enquête gehouden, en daaruit bleek dat velen zich niet veilig voelden bij het oversteken.”

Plan van aanpak
Samen met Arie Kooijman heeft Ammerlaan een gesprek aangevraagd met wethouder Huib Zevenhuizen. Die stond vierkant achter het idee om de oversteekplaats te verplaatsen en te veranderen in een zebra, en samen met verkeersdeskundige Stephan Schrijvers is een plan van aanpak gemaakt. In het bijzijn van initiatiefnemers en aanwonenden heeft Zevenhuizen dat dondermiddag in de stromende regen gepresenteerd.

“Deze plek staat al lang op de lijst van verkeersknelpunten, en ik ben heel blij dat we er eindelijk iets aan kunnen doen om het hier veiliger te maken voor fietsers en voetgangers. Er komt nu een officieel zebrapad, en met het realiseren daarvan gaan we na de herfstvakantie aan de slag.”

Als bewoner van de Panoramaflat kijkt mede-initiatiefnemer Arie Kooijman precies op het kruispunt. 

“Ik woon hier twintig jaar, en al die tijd is dit een gevaarlijke oversteekplaats geweest. Zeker nu de verkeersintensiteit aanzienlijk is toegenomen. Overstekers zijn er nooit zeker van of automobilisten stoppen. En als ze dat doen heeft de achterligger dat vaak pas laat in de gaten. Dat leidt soms tot kopstaartbotsingen en bijna-ongelukken, maar gelukkig zijn er nooit slachtoffers gevallen. Het is fijn dat er eindelijk iets gebeurt, en ik heb vooral veel lof voor Stephan Schrijvers.”

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier