Land van Brederode houdt middagexcursie naar kerken Everdingen

  •   keer gelezen

REGIO • Excursies van de Historische Vereniging Het Land van Brederode kunnen voorlopig niet plaatsvinden in verband met de coronamaatregelen. De vereniging biedt volgend weekend een alternatief aan.

De historische vereniging houdt zaterdag 19 september een kleine middagexcursie naar de Rooms-Katholieke kerk en naar de hervormde kerk in Everdingen.

De excursie wordt georganiseerd door Johan Teuben. Johan zal de deelnemers zelf door de Petrus en Paulus kerk gidsen. Johan van Eck is de gids in de hervormde kerk. 

Vanwege de coronamaatregelen worden de deelnemers opgedeeld in twee groepen van maximaal 15 personen. Groep A begint om 12:55 uur in de Rooms-Katholieke Petrus en Paulus kerk en bezichtigt vervolgens om 14:45 uur de hervormde kerk, aan de Kerkstraat 7. Eindtijd van de excursie voor groep A is ongeveer 15:15 uur. 

Groep B begint om 13:55 uur in de hervormde kerk en bezichtigt om 14:45 uur de rooms-katholieke kerk aan de Lekdijk 25. Eindtijd van de excursie voor groep B is omstreeks 16:15 uur. 

De inschrijving sluit bij een groep van 30 personen. Inschrijven kan tot 11 september bij Johan Teuben, e-mail: jteuben@casema.nl. Bij inschrijving aangeven of er één of twee personen komen. Deelnemers gaan met eigen vervoer naar Everdingen.

Over de kerken
De rooms-katholieke kerk, een neogotische pseudo basiliek, is een zeer markant element in het dorpsbeeld van Everdingen. Na de reformatie kwam de middeleeuwse Maria kerk (huidige hervormde kerk) in handen van de protestanten. De katholieken in Everdingen gingen vanaf 1628 in Vianen ter kerke.

Rond 1798 werd een comité opgericht, met het doel een Rooms-Katholieke kerk in Everdingen te stichten. Zo werd in 1802 een schuurkerk gebouwd. De kerk had het voorkomen van een boerderij. Vanaf 1863 werden plannen ontwikkeld om een nieuwe kerk te bouwen. In 1876 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe pastorie, naar het ontwerp van de Utrechtse architect Alfred Tepe. 

De bouw van de huidige kerk, eveneens een ontwerp van Tepe, werd in 1898 aanbesteed en ingewijd op 14 december 1899. Van de inventaris zijn onder andere de gebrandschilderde ramen in zijbeuken en absis (waarvan er drie zijn vervaardigd in het atelier van H.J.J. Gever uit Utrecht), zeer vermeldenswaard. De oude schuurkerk werd afgebroken. 

De hervormde kerk is het oudste gebouw van Everdingen, want van kasteel Everstein is uitsluitend de legende bewaard gebleven. De kerk is van oorsprong gewijd aan de maagd Maria. Het 13e eeuwse gebouw brandde op 3 juni 1498, Pinksterdag, af maar werd spoedig daarna herbouwd. 

In de eerste helft van de 17e eeuw werd de inventaris vernieuwd. Belangrijke onderdelen hiervan zijn nog aanwezig, zoals het meubilair, preekstoel, doophek en doopbanken. De luidklok in het torentje is uit 1581 (gegoten door H. van Trier).

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }