• De eerste Verteltas is klaar.
• De eerste Verteltas is klaar.

De eerste Verteltas is klaar op SBO De Brug in Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Het afgelopen jaar heeft een enthousiaste groep ouders onder leiding van een creatieve vrijwilliger een tas vol leerzame spellen rondom het boek 'André het astronautje op zoek naar Laika' gemaakt. Afgelopen week hebben de kinderen van de groepen Rood en Oranje van SBO De Brug de Verteltas in ontvangst genomen.


De Verteltas is een stoffen tas rond een thema, waarvan de inhoud volledig is bedacht én gemaakt door ouders. Het project is een laagdrempelige manier om ouderbetrokkenheid te stimuleren. Daarnaast heeft het een positief effect op de taalontwikkeling en leesbeleving van zowel ouder als kind. 

Bibliotheek Lek & IJssel is vorig jaar samen met Kenniscentrum Verteltassen het project gestart op twee scholen in Vianen. Naast de Verteltas van SBO De Brug is de Verteltas van Basisschool De Ark ook bijna klaar.

Ruimte
Het thema van deze Verteltas is ‘Ruimte’. Naast het prentenboek, dat geschreven is door André Kuipers, zit er ook een informatief boek in de tas over de zon, de aarde en de maan. Verder hebben de ouders een planetenmemory, een ruimte-ganzenbord, het spel jumbolino en handpoppen gemaakt.

Ook is het boek te beluisteren: één van de ouders heeft het boek ingesproken. De Verteltas wordt eerst een tijdje in de klas gebruikt, daarna mogen de kinderen de tas om de beurt mee naar huis nemen. Zodat ze ook met hun ouders, broertjes en zusjes de spellen kunnen spelen.

Totstandkoming
Eén keer per twee weken kwamen de ouders bij elkaar om aan de Verteltas te werken. Vanwege het coronavirus konden ze een tijdje niet op school afspreken, maar gelukkig konden ze in de Bibliotheek terecht.

De groep ouders was bij de start veel groter, maar gedurende het jaar zijn er enkele ouders afgevallen. Annet en Liesbeth willen zeker niet stoppen en hebben het boek voor de volgende Verteltas alweer uitgekozen. 

Annet: “Het is erg leuk om samen te bedenken hoe je het boek kan vertalen naar leerzame spelletjes. Liesbeth: “Je moet echt door de ogen van de kinderen kijken, dat maakt het bijzonder.” 

De ouders werden door Puck begeleid.

Ook meedoen?
De dames, Puck, Annet en Liesbeth, kunnen nog wel wat hulp gebruiken.

Puck: “Je hoeft niet per se creatief te zijn om mee te doen, juist samen kom je tot mooie dingen. Misschien kun je het zelf niet maken, maar kun je het wel overbrengen.” 

Wil je helpen met de volgende Verteltas? Meld je dan aan via marjanklein@fluenta.nl.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier