'Niet slechter of beter, maar anders'

  •   keer gelezen

LEERDAM/ VIANEN • Op de valreep zwommen er 15 maart nog kinderen bij Zwemschool Midden af, daarna was het klaar. De baden gingen dicht om pas 11 mei weer open te gaan.


"Die dag kwamen er, door alle berichten over corona, al weinig kinderen naar zwemles. Één op de drie ouders hield hun kind al thuis," vertelt Maarten Oomen van Zwemschool Midden dat voor de lessen gebruik van twee locaties: Helsdingen Sport en Cultuur in Vianen en Mytylschool Ariana de Ranitz in Utrecht. Dat betekent voor Oomen dat hij, en zijn medewerkers, zich alleen richten op zwemlessen en geen verantwoording hebben voor een accommodatie. 

"Om eerlijk te zijn waren wij snel klaar met onze verbeterprojecten en toen kwam de inzet voor de zwemschool op een laag pitje te staan. Sinds premier Rutte zijn fiat heeft gegeven om de zwembaden weer beperkt open te stellen, hebben wij ons bezig gehouden met de protocollen om de zwemlessen weer mogelijk te maken."

Het was stil
Bij Helsdingen Sport en Cultuur was er in eerste instantie schrik en ongeloof toen duidelijk werd dat de deuren dicht moesten. "Helsdingen Sport en Cultuur is dé ontmoetingsplek van Vianen. Buiten het feit dat onze locatie een zwembad heeft, is er ook een sporthal, theater en horeca. Dit alles kwam in één keer stil te liggen. Het was stil", vertelt Ingrid Goor.

Dat is iets dat Koos Marijs van Sportcentrum Laco in Leerdam heel goed herkent. "De eerste weken hebben we geklust, geschilderd en schoongemaakt", vertelt hij. Ook bij Helsdingen is tijdens de sluiting niet stil gezeten: "Wij hebben ervoor gekozen om het onderhoud en grote schoonmaak naar voren te schuiven. Nu hoeven wij in augustus niet dicht." 

Ook werd er op de achtergrond gewerkt aan draaiboeken en plannen voor het moment dat de baden weer open mochten. "Dus toen het verlossende woord kwam dat we 11 mei weer open mochten, konden we snel schakelen", zegt Marijs. Een bezoek aan het zwembad in Leerdam ziet er nu wel anders uit. Natuurlijk gelden de algemene regels, zoals anderhalve meter afstand houden en het volgen van looproutes. 

"Bezoekers wordt echter ook dringend gevraagd om thuis naar het toilet te gaan. Ze moeten hun zwemkleding al aan hebben onder hun gewone kleding en zich rond het zwembad uitkleden. Omkleden na het zwemmen mag wel in de kleedkamers. Bovendien moeten bezoekers reserveren." 

Heel herkenbaar voor Ingrid Goor: "Protocollen werden geschreven, een routing bedacht, maar vooral praktisch en logisch nagedacht over hoe, wat en wie. Wij hebben ervoor gekozen onze locatie gefaseerd te openen en te starten met zwemleskinderen en banenzwemmers. Dit doen wij tot 1 juni, daarna bekijken we of de huidige maatregelen goed zijn. Ook kijken we dan of uitbreiding van de activiteiten mogelijk is." 

Mensen wordt gevraagd om voor hun bezoek het protocol te lezen op www.helsdingen.nl

Zwemles
Met het openen van de baden, zijn ook de zwemlessen weer gestart, tot grote opluchting van Maarten Oomen. Maar ook dat ziet er anders uit. "De groepen zijn nu kleiner en in sommige groepen zwommen de ouders ook mee, dat mag niet meer. Dat betekent dat wij de lesstof aan moeten passen. Het is zwemles geven zoals vroeger. Niet slechter of beter, maar anders."

Ook bij Sportcentrum Laco zien de zwemlessen er anders uit. "We volgen een vakantierooster, ouders kunnen een les inplannen op een moment dat handig is voor hen." 

Angst op een grote terugval nu de kinderen al weken geen zwemles hebben gehad, hebben zowel Maarten als Koos niet. "In mijn beleving heeft het stoppen van de zwemlessen niet gelijk invloed op de techniek. Wel kan bij kinderen die het zwemmen al enigszins spannend vinden stagnatie optreden", zegt Maarten. 

Koos ziet hetzelfde. "De eerste week zijn we vooral bezig geweest om kinderen zich weer vertrouwd te laten voelen in het water. Nu gaan we weer werken aan zwemniveau."

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier