Hoe je energie kunt besparen door isolerende elektrische rolluiken [ingezonden mededeling]
Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Hoe je energie kunt besparen door isolerende elektrische rolluiken

  •   keer gelezen

De voornaamste functie van elektrische rolluiken zal voor de meeste eigenaars zonwering zijn. Daarnaast zal het de privacy verhogen, ook als inbraakpreventie kunnen rolluiken een nuttige functie vervullen. Met de toenemende focus op duurzaamheid en energiebesparing heeft deze vorm van raambekleding de laatste tijd veel aandacht gekregen. Hoe kun je energie besparen door isolerende elektrische rolluiken? En hoe kun je slimmer omgaan met energie in een smart home? De antwoorden vind je op deze pagina.


Waarom elektrische rolluiken plaatsen?

Laten we eerst enkele voordelen van (elektrische) rolluiken opsommen:

Verhoogde privacy op ieder moment van de dag. Minder inkijk wat als inbraakwerend middel werkt. Minder schadelijke UV-straling wat het interieur kan beschadigen. Op afstand bedienbaar of met een tijdschakelaar in te stellen.

En dan is er nog de isolerende waarde. Met name in oudere woningen waar nog geen hoogrendementsglas is geplaatst kunnen elektrische rolluiken voordeel bieden. Daarbij is er onderscheid te maken tussen warmte isolatie en juist verkoeling van de woning.

Warmte isolatie

Door warmte binnen te houden hoef je aanzienlijk minder te stoken. De meeste warmte gaat verloren door de ramen in huis, ook het dak kan een belangrijke factor zijn van warmteverlies. Een rolluik vormt een barrière tussen de binnenzijde en buitenzijde van de woning. Naast het materiaal van het rolluik zal er ook lucht tussen het raam en het luik zijn, dit versterkt de isolerende waarde. Wanneer je binnen ook nog elektrische raamdecoratie zoals rolgordijnen installeert kun je behoorlijk wat energie besparen. Dit merk je niet alleen aan de energierekening, maar ook aan tocht in huis. Het voelt direct aangenamer, zonder plekken met tocht.

Niet alle luiken zullen even goed isoleren, toch zal het effect in de meeste gevallen snel merkbaar zijn. Onderschat ook zeker niet raamdecoratie binnenshuis, die houdt warmte direct binnen zodat energie niet via het raam kan ontsnappen. Elektrische rolluiken zijn met name effectief in het buitensluiten van kou, gordijnen binnen kunnen juist de opgewekte warmte binnensluiten. Bij elkaar opgeteld kun je zo flink wat energie besparen.

Hoe zit het met de kosten?

Uiteraard vereisen rolluiken en elektrische raamdecoratie een behoorlijke investering, dat ga je zelfs met dunne ruitjes niet snel terugverdienen. Het is daarmee een investering op de toekomst, met resultaten die ieder jaar weer voordeel zullen opleveren. Toch zal de isolerende waarde in de meeste gevallen niet de voornaamste reden zijn om voor deze oplossing te kiezen, beschouw het als een extra voordeel.

Verkoeling

Bij woningisolatie wordt vooral gedacht aan warmte in huis binnen houden. Dat is vanzelfsprekend in een relatief koel klimaat. Toch hebben we allemaal gemerkt dat de zomers steeds heter worden, gelukkig kunnen elektrische rolluiken ook warmte buiten de deur houden. Kies in dat geval voor een lichte kleur, dat zal direct een groot deel van het licht en daarmee ook warmte reflecteren. Wanneer je gebruik maakt van airconditioning kun je die frisse lucht binnen houden. Dit geldt overigens niet voor een ventilator. Die verplaatst lucht maar koelt de lucht niet af. Wanneer je een warme ruimte met een ventilator afsluit zal de temperatuur na verloop van tijd zelfs stijgen!

Slimmer omgaan met energie

Als je besluit om elektrische rolluiken aan te schaffen, kun je nog meer bereiken door het systeem te koppelen met een smart home installatie zoals de Somfy TaHoma. Hier zijn enkele mogelijkheden met betrekking tot energiebesparing:

Huisautomatisering: Bedien de rolluiken thuis of aan de andere kant van de wereld door ze te koppelen met een smart home systeem. Dit kan draadloos via het aanwezige WiFi netwerk. Timer: Je kunt de luiken via een timer laten openen en sluiten wanneer de zon opkomt of ondergaat. Dit is tevens een goede manier om de woning bewoond te laten lijken wat als inbraakpreventie nuttig kan zijn. Lichtmeting: Er zijn speciale meetapparaten die vaststellen of bijvoorbeeld de zon fel schijnt, of dat het hard waait. Deze sensoren kun je weer koppelen aan het elektrisch systeem. Er wordt in dit geval rekening gehouden met de werkelijke situatie, wat een voordeel is ten opzichte van een timer. Slimme thermostaat: Wanneer het gaat om verwarming en energieverbruik, dan kun je niet om een slimme thermostaat heen. Na een tijdje 'leren' weet deze thermostaat precies welke temperatuur je fijn vindt op ieder tijdstip van de dag. Door gebruik te maken van een energie monitoring app kun je ook zien of de elektrische rolluiken effect hebben op het energieverbruik.

Enerzijds verbruiken smart home apparaten elektriciteit, anderzijds kunnen ze helpen om energie te besparen. Zo is LED verlichting veel zuiniger dan traditionele verlichting, je kunt ook apparaten laten uitschakelen wanneer je de woning verlaat, of de thermostaat automatisch omlaag laten gaan. Zo kan een apparaat juist helpen om het energieverbruik terug te dringen.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier