De diversiteit van de Amerikaanse keuken ten opzichte van de Nederlandse keuken [ingezonden mededeling]
Foto: nl.123rf.com
ingezonden mededeling

De diversiteit van de Amerikaanse keuken ten opzichte van de Nederlandse keuken

  •   keer gelezen

De Amerikaanse keuken is net zo divers als de samenstelling van de maatschappij. Op het eerste gezicht denk je bij Amerikaans eten vooral aan vette snacks en aan grote hoeveelheden. Dat is het beeld dat veel mensen hebben, waarbij er maar weinig zijn die zich verdiept hebben in de eetcultuur overzee. 


Dat roept ook de vraag op hoe de diversiteit van de Amerikaanse keuken zich verhoudt ten aanzien van de Nederlandse keuken. Het antwoord daarop vind je hier met onder meer uitgebreide informatie over beide keukens. Dat geeft een goed inzicht in de verhouding van beide keukens tot elkaar.

Wat is de Amerikaanse keuken?
De Amerikaanse keuken laat een beeld zien van de historie, waarbij er op culinair gebied sprake is van een grote diversiteit. Dat kan ook niet anders als je weet dat het land al ruim tweehonderd keer zo groot is als ons land. Er wonen rond de 330 miljoen personen die van oorsprong uit allerlei landen afkomstig zijn. De Amerikaanse keuken kent daarom invloeden vanuit alle windstreken, variërend van China tot Mexico en van Ierland tot Rusland. Het land is opgebouwd door immigranten en dat is duidelijk terug te zien in de gevarieerde keuken. Pizza en pasta hebben lang geleden hun intrede gedaan, maar ook de burrito en hamburger staan regelmatig op het menu. De hamburger komt oorspronkelijk niet uit Amerika, maar is daar wel groot gemaakt. Het platte vlees komt namelijk uit Mongolië, waar de rijders ter paard het vlees onder het zadel legden om het lekker mals te laten worden.

De hotdog is een favoriete hap voor vele Amerikanen. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de hamburger, want de oorsprong ligt elders. Het is een Poolse immigrant geweest die de hotdog heeft bedacht en tegenwoordig zijn er allerlei stijlen van. Bijvoorbeeld met ketchup in New York en in de stijl van Chicago zonder ketchup. Fastfood is ongekend populair in Amerika en dat is zie je onder meer aan het uitgebreide aanbod van fastfoodrestaurants en eetkraampjes op straat. Vlees is overigens een belangrijk ingrediënt in vele maaltijden in Amerika. Naast hamburgers staat het land ook bekend om de spareribs en pulled pork. Zo speelt kalkoen een belangrijke rol in het leven als het gaat om tradities. Er is zelfs een speciale kalkoendag in Amerika tijdens de feestdag Thanksgiving. Wil je nog meer te weten komen over de Amerikaanse keuken? In de Foodwiki van Thuisbezorgd.nl gaat dieper in op specifieke ingrediënten, culinaire geschiedenis en tafelgewoonten.

Er zijn nog een aantal gerechten en snacks die de diversiteit van de Amerikaanse keuken typeren. Dat zijn onder meer de befaamde American pancakes die men graag bij het ontbijt eet net zoals de donut bij de koffie. Voor de lunch is de Caesar salade een bekend fenomeen en meat loaf lust men er ook graag. Overigens is Eggs benedict eveneens een typisch ontbijtgerecht in Amerika. Je ziet aan al deze gerechten dat er sprake is van een grote mate van diversiteit in de Amerikaanse keuken. Hoe zit het dan met de diversiteit in de Nederlandse keuken?

Wat is de Nederlandse keuken?
De Nederlandse maatschappij kent net als Amerika een diverse samenstelling. Dat is in de Nederlandse keuken ook terug te zien, maar dan op kleinere schaal. Bovendien is het zo dat de Nederlandse keuken meer eigen traditionele gerechten kent. De invloeden uit andere eetculturen zijn daarom als aanvulling te zien. Een van de traditioneelste Nederlandse gerechten is stamppot. Dat is een gerecht waar op allerlei manieren invulling te geven is, maar waarbij aardappelen en groenten de belangrijkste ingrediënten vormen. Aardappelen en groenten spelen sowieso een belangrijke rol in de Nederlandse keuken.

De stamppotten zijn daar een variatie op doordat je de ingrediënten met elkaar mengt en stampt. Los van elkaar is er sprake van een AVG’tje, waarbij vlees de aanvulling is op de aardappelen en groenten. Deze combinatie vormt de basis van de Nederlandse keuken en is zelfs terug te zien in de erwtensoep. In de jaren vijftig en ook daarna nog stonden aardappelen, vlees en groente vrijwel dagelijks op het menu. De komst van immigranten uit onder meer Italië hebben de Nederlandse keuken een twist gegeven. Pasta staat tegenwoordig in de Nederlandse huishoudens regelmatig op tafel net als rijst uit de Indonesische keuken en bami uit de Chinese keuken. De multiculturele samenleving heeft de Nederlandse keuken net als in Amerika meer divers gemaakt. Op Thuisbezorgd.nl vind je alle informatie hierover. 

Het leuke is dat vanuit Amerika ook gerechten naar Nederland zijn overgewaaid, zoals hamburgers, hotdogs en spareribs. Zo is ook de donut bij ons ingeburgerd en is het hier de traditie om kalkoen tijdens kerst te eten. Andersom heeft de Nederlandse keuken in Amerika nog niet echt voet aan de grond gezet. Zie jij wel eens op televisie of in het echte leven een viskraam in Amerika waar mensen een zoute haring staan te eten? Of een lekkere portie kibbeling met saus staan te verorberen? Waarschijnlijk niet en zo komt de stamppot ook niet voor op het dagelijkse menu van de Amerikanen. Het verschil in de diversiteit is dan ook dat Nederland eigen tradities kent met een aanvulling van andere culturen. In Amerika zijn de gerechten vooral afkomstig van andere culturen. Alleen de Nederlandse eetcultuur mist daar op grote schaal nog wel in. In Amerika hebben vooral de grote groepen immigranten invloed gehad. Er is wat dat betreft natuurlijk niet echt sprake van massa emigratie van Nederlanders naar Amerika. Dat verklaart ook wel het ontbreken van de Nederlandse gerechten in de Amerikaanse keuken.

Ben je nieuwsgierig naar de eetculturen die invloed hebben gehad op de Amerikaanse keuken en Nederlandse keuken? Of wil je kennismaken met een specifieke culinaire keuken uit een bepaald land? In dat geval vind je alle informatie daarover op de Thuisbezorgd Foodwiki. Het is ook interessant om keukens uit andere landen te leren kennen. Bijvoorbeeld de Mexicaanse keuken die zowel voet aan de grond heeft gezet in Amerika als in Nederland. Dat geldt natuurlijk ook voor de populaire Aziatische keuken. Elk land heeft zo zijn eigen gerechten die deel uitmaken van de traditie. Daarmee is je culinaire horizon verder te verbreden.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier