Kansspelbelasting, wat is het? En vanaf wanneer dien je te betalen? [ingezonden mededeling]
Foto: nl.123rf.com
ingezonden mededeling

Kansspelbelasting, wat is het? En vanaf wanneer dien je te betalen?

  •   keer gelezen

Wanneer je een flinke prijs hebt gewonnen, wil je er natuurlijk allerlei leuke dingen mee doen. Maar let wel goed op, de kans is namelijk groot dat hier nog nog belasting over betaald moet worden.


Hierdoor kan het nettobedrag dat je uitgekeerd krijgt een stuk lager zijn dan je had verwacht. Dit is natuurlijk erg vervelend, daarom hebben we de kansspelbelasting stap voor stap uitleg voor je opgesteld. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan. 

Wat is kansspelbelasting?
In Nederland kennen we verschillende soorten belasting zoals de BTW of de inkomstenbelasting. Maar er zijn nog veel meer soorten belasting. Zo is er ook de belasting voor kansspelen. Zoals de naam het al zegt is dit de belasting die je moet betalen over het bedrag dat je hebt gewonnen bij een kansspel, we hebben een aantal voorbeelden hiervan op een rijtje gezet:

-    Krasloten
-    Loterijen
-    Pokeren
-    Spellen in het casino
-    Wedden op sportwedstrijden

Hoeveel is de kansspelbelasting
Net zoals bij de andere belastingen in Nederland is ook de kansspelbelasting een percentage. In dit geval dus een percentage van het bedrag dat je hebt gewonnen. Wanneer je een bedrag hebt gewonnen van 449 euro of lager hoef je nooit belasting te betalen. Als het bedrag hoger is moet je wel betalen, het percentage dat hiervoor gehanteerd wordt is 30,1%.

Moet je dit zelf aangeven?
De organisator van het kansspel is degene die de belasting betaald, dit hoef je dus niet zelf te doen. Het nadeel is alleen dat sommige loterijen adverteren met het bruto bedrag terwijl het daadwerkelijke bedrag dat je wint een stuk lager is op het moment dat je het ontvangt. Kijk dus altijd goed na of dit het geval is wanneer je meedoet aan een kansspel. 

Houd er rekening mee dat er hierbij altijd wordt gekeken naar het bedrag dat je hebt gewonnen, en niet naar het bedrag dat je hebt ingelegd. Dit is erg vervelend want het kan hierdoor zo zijn dat je verlies maakt terwijl je eigenlijk geld hebt gewonnen. Stel bijvoorbeeld dat je 1000 euro hebt ingelegd en hier 1200 euro van maakt. Je zou dan in eerste instantie denken dat je 200 euro hebt gewonnen, maar dat is niet het geval. Van de 1200 gaat namelijk nog 30,1% af en hierdoor kom je op een bedrag van 840 euro. Eigenlijk heb je dus een verlies gemaakt van 160 euro. 
 

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier