Massale steun voor de Voedselbanken Leerdam en Vianen

  •   120 keer gelezen

LEERDAM/VIANEN • De Voedselbank in Leerdam wordt in deze moeilijke coronaperiode nog meer dan anders massaal gesteund door supermarkten, kerken en particulieren. "In deze rare, angstaanjagende maar ook bijzondere tijd, zien we hier mooie dingen gebeuren", zegt coördinator Martine Visser.

De afgelopen weken moest het werk worden gedaan met heel wat minder handjes. Veel oudere vrijwilligers zijn in deze periode immers genoodzaakt thuis te blijven. Martine Visser: "In plaats van de 35 vrijwilligers die de voedselbank draaiend houden, klaren we nu de klus noodgedwongen met acht mensen."

Thuisbezorgd
Daar kwam nog iets bij. Voor de coronacrisis werden de pakketten nog afgehaald in de winkel. Deelnemers konden op basis van een door de Voedselbank gemaakte boodschappenlijst zelf keuzes maken. Maar om het risico op verspreiding van het coronavirus te beperken is de winkelruimte tijdelijk gesloten. Ook het uitdelen van de pakketten buiten de winkel bleek niet echt een oplossing, omdat er op die manier toch nog veel mensen tegelijkertijd bijeen waren.

Inmiddels worden de pakketten elke donderdag thuisbezorgd bij de ongeveer 70 gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Na een oproep op de Facebookpagina van de organisatie melden zich maar liefst dertig vrijwillige chauffeurs. Vijftien daarvan bezorgen de voedselpakketten inmiddels bij de mensen thuis.

Het voedsel stroomt binnen. Bij diverse supermarkten in Leerdam, Asperen en Schoonrewoerd kan het winkelend publiek levenswaren inleveren. Maar daar blijft het niet bij. Via een zeer geslaagde stratenactie wordt het voedsel nu ook in bijna 60 straten ingezameld. "Als wij behoefte hebben aan een specifiek product, dan is dat via de coördinatoren in de straten zo geregeld." Ook de kerken zetten zich onverminderd in.

Spontane acties
Er ontstaan overigens nog veel meer spontane acties. Martine Visser: "Iemand is een actie gestart en heeft bijna 1200 euro opgehaald. Twee mensen hebben speelgoed voor de kids geregeld. Twee vrijwilligers die zich thuis vervelen pakken vitaminepillen, paaseitjes en alvast pakketjes voor moederdag in. Een stichting en een kerk sponsoren vitaminepillen. Een fonds stort gedurende vier maanden extra geld. Europe Vans leent opnieuw belangeloos zijn bus."

Ook reacties vanuit de bevolking en het bedrijfsleven zijn volgens Martine Visser hartverwarmend. Een mooi voorbeeld daarvan is Transfer Solutions. Het bedrijf bezorgde afgelopen donderdag bloemetjes voor de deelnemers, de chauffeurs en de vrijwilligers van de Voedselbank.

Welzijn Vianen
De Voedselbank in Vianen krijgt deze weken hulp aangeboden van Welzijn Vianen. Medewerkers van deze organisatie leverden de 36 levensmiddelenpakketten af bij de klanten van de Viaanse Voedselbank. De organisatie kreeg de vraag omdat een aantal klanten die gebruik maken van deze voorziening een kwetsbare gezondheid heeft. "Voor hen is het nu niet verantwoord buiten te komen", zegt Désirée Boersma van Welzijn Vianen.

Welzijn Vianen gaat de komende tijd de eigen Plusbussen inzetten. De organisatie kan daar ook scholierenvrijwilligers bijleveren. "De meeste vrijwilligers van de Voedselbank zijn van een leeftijd dat zij eigenlijk ook binnen moeten blijven. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. De jeugd kan kennismaken met vrijwilligerswerk en de mensen krijgen hun pakket op tijd in huis", aldus Désirée Boersma van Welzijn Vianen.

Organisatie
Voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om dit doel te bereiken wordt samengewerkt met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Naast armoedebestrijding zorgen voedselbanken er ook voor dat voedseloverschotten verdwijnen en dat het milieu minder wordt belast.

Voedselbank Leerdam bestrijkt het gebied Leerdam, Schoonrewoerd, Asperen, Heukelum, Kedichem, Oosterwijk, Acquoy, Rhenoy, Gellicum, Rumpt, Beesd, Herwijnen, Haaften, Hellouw. Voedselbank Vianen doet dat voor onder andere Vianen, Hei en Boeicop, Everdingen, Zijderveld, Hagestein en Lexmond.

door Dick Aanen

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }