Liters SOEB uit Vianen om uit te delen

  •   2072 keer gelezen

VIANEN • Bob Hagg uit Vianen maakt in het 'gewone' leven al SOEB van afgeschreven groenten. Tijdens de coronacrisis gaat hij daarmee door, maar nu wordt zijn SOEB gedoneerd.

"Ik had thuis nog genoeg klusjes liggen, maar natuurlijk ben ik het liefst bezig met mijn passie: koken. En dan met name SOEB maken."

Bob Hagg richt zich met zijn bedrijf 'SOEB by Bob' op het produceren van duurzame en biologische soepen, zonder E-nummers. De 'SOEBmaker' uit Vianen maakt daarbij gebruik van groenten, en fruit, dat op de nominatie staat om in de prullenbak te verdwijnen.

Op 20 maart zette Bob een oproepje op de Facebook pagina van SOEB, met de vraag of mensen groente of fruit dat zij weg dreigen te gooien aan hem willen doneren.

"Daarvan produceer ik dan een SOEB of een SAB die ik weer zal schenken aan diverse doelgroepen zoals hulpbehoevende mensen, gezinnen, de helden van de zorg, onderwijs of defensie. Dat doe ik helemaal vrijwillig, de SOEBdonatie is gratis."

Mamma Mia
Al een dag na zijn oproep worden er groenten en andere producten gedoneerd. "Dat was natuurlijk heel fijn, maar het was nog niet genoeg om een flinke voorraad SOEB van te maken."

Maar dan gaat op 22 maart, net als Bob met zijn gezin aan tafel wil gaan, de deurbel. "Stond Maykel Heerkens van het Italiaanse restaurant Mamma Mia voor de deur. Hij moest helaas zijn deuren sluiten en vroeg of hij zijn overtollige groenten bij mij kwijt kon. Vervolgens opende hij de deuren van zijn bus en zette een enorme partij groente bij mij op de stoep neer."

Vanaf dat moment gaat het SOEBinitiatief van Bob helemaal los. "Natuurlijk is het erg triest voor Maykel dat Mamma Mia niet open is. Maar tegelijkertijd ben ik erg blij dat hij aan mij dacht. Wel moest ik vervolgens op zoek naar een grotere keuken, want er was zoveel groente dat ik dat niet in mijn eigen keukentje kon verwerken."

Opnieuw wordt Bob geholpen: omdat het Oosterlicht College de deuren heeft gesloten, mag hij daar van de keuken gebruik maken. Het resultaat is vijftig liter SOEB voor tweehonderd mensen.

750 kilo
Wie dacht dat het na die vijftig liter klaar was met de SOEB van Bob heeft het helemaal mis. "Maykel wist me vorige week opnieuw te verrassen. Samen met de firma Lukassen & ZN uit Nieuwegein had hij zijn bus weer gevuld. Toen ik de deur open deed stond ik echt even met mijn mond vol tanden: de bus was gevuld met maar liefst 750 kilo groente en fruit."

Vol goede moed is Bob afgelopen weekend opnieuw aan de slag gegaan. "Ik mag nu gebruik maken van de keuken in het Van der Valk hotel in Vianen. Daar kan ik met gemak in één keer 200 liter SOEB maken. Zaterdag heb ik al 160 liter gemaakt, met nog geen derde van de groente die ik tot mijn beschikking heb."

Daarnaast krijgt Bob donaties en medewerking uit verschillende hoeken. "Dat is echt heel fijn. Zo kreeg ik een cadeaubon van de Makro, maar doneren ook particulieren geld. Die donaties gebruik ik om ingrediënten voor de SOEB van te kopen. Of om glazen flessen aan te schaffen, want de SOEB moet natuurlijk ook ergens in."

Inmiddels krijgt Bob ook hulp bij het rondbrengen van de soep. "Zondag haalde Ariëtte Deley, van Deley's Parket Vianen, een paar kratten SOEB op om die te bezorgen bij mensen in Vianen, Nieuwegein én Culemborg. Dat is echt ontzettend lief en fijn. Ik roep mensen uit de wijde omgeving ook echt op om gebruik te maken van deze actie. Weet je iemand die wel SOEB kan gebruiken: geef het door, dan zorg ik dat het klaar staat. Maar als bijvoorbeeld iemand uit Leerdam 50 liter SOEB komt halen om dat in zijn of haar omgeving uit te delen, dan zou dat ook geweldig zijn."

In een week tijd is er veel op Bob afgekomen. "De reacties zijn hartverwarmend. Ik vind het geweldig dat we dit SOEBvirus, een positief virus, kunnen verspreiden."

Meer informatie: www.facebook.com/S.O.E.B.by.B.O.B.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }