• Het zoekgebied waar de fotolocaties kunnen worden teruggevonden.
• Het zoekgebied waar de fotolocaties kunnen worden teruggevonden. (Foto: Gerard Pater)

Fotoquiz Waar?inVianen! ideaal in coronatijd

  •   574 keer gelezen

VIANEN • Bijna alle activiteiten en evenementen in en rond Vianen zijn momenteel afgelast. Toch slagen Gerard Pater en Jan Willem Olieman erin om in deze periode 22 vrienden, kennissen en andere Vianezen in beweging te krijgen voor het pittige fotoquizspel Waar?inVianen!. Op zondag 29 maart wordt de finale gespeeld.

"Het is de bedoeling dat je alleen of met een mede-zoeker op pad gaat naar de fotolocaties. Het spel is daarom bij uitstek een activiteit die nu goed past", zeggen de beide enthousiaste initiatiefnemers. "We zien dat voor de quiz voor deelnemers een extra motivatie kan zijn om een stukje te gaan wandelen of te gaan fietsen. Je ziet dingen waar je anders misschien helemaal aan voorbij zou gaan."

Selfie
Tijdens elke ronde krijgen de deelnemers twee of drie weken de tijd om aan de hand van vijf gedeelde foto's de locaties terug te vinden waar deze foto's zijn genomen. De foto's zijn genomen in een zoekgebied in en rond Vianen. Heeft een deelnemer eenmaal een locatie teruggevonden, dan maakt hij of zij een selfie als bewijs en stuurt deze ter beoordeling naar de app van Waar?inVianen!. "We beoordelen de foto's, geven complimenten/reacties en houden de scores bij."

Gerard en Jan Willem hebben het spel jarenlang onderling gespeeld. "De quiz levert vaak prachtige verhalen op. en je komt soms onverwachts met leuke mensen in contact. Deelnemers komen op plekken waar ze nog nooit geweest zijn en hebben een doel om naar buiten te gaan."

Argwanend
Soms staan deelnemers op een bepaalde plek een selfie te maken, terwijl buren zich soms argwanend afvroegen wat ze aan het doen waren. "Als je het dan uitlegt, zijn ze vol begrip en zijn ze ook graag bereid om even mee te zoeken naar de exacte plek." De deelnemers moeten zich overigens wel houden aan strenge regeltjes, die door de organisatoren zijn opgesteld: het fotoquiz wetboek. "Indien er zaken gebeuren die niet helder zijn voegen wij een artikel toe", lacht Jan Willem. "Zodat wij altijd gelijk hebben. Beroep aantekenen heeft geen schijn van kans."

Deze week zijn de deelnemers bezig met de vijfde en laatste ronde. De laatste selfies moeten zijn ingeleverd voor zaterdagavond 28 maart, en wel voor zonsondergang. Een dag later, op zondag 29 maart, is de finaleronde. Dan gaan de deelnemers die de afgelopen weken alle 25 fotolocaties hebben teruggevonden in een vier uur durende wedstrijd de onderlinge strijd aan. De winnaar of winnares mag zich kronen met de titel Kennisplekkeizer of Keizerin van Vianen.

Geen borrel
Aanvankelijk was ook nog een borrel gepland, waarin de stoere verhalen konden worden uitgewisseld. Maar vanwege de strenge regels met betrekking tot 'social distance' is dat onderdeel gecanceld. "Maar wat in het vat zit, verzuurt niet", schrijven Gerard en Jan Willem in een appje aan de deelnemers.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }