• Goos en Arma Middelkoop tijdens de huldiging.
• Goos en Arma Middelkoop tijdens de huldiging. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Goos Middelkoop, erelid van fanfare DES

  •   144 keer gelezen

EVERDINGEN • Goos Middelkoop blaast al 60 jaar zijn partijtje mee bij fanfare Door Eendracht Sterk in Everdingen. Vorige week werd de voorzitter tijdens de jaarlijkse uitvoering benoemd tot erelid.

"Het was tot het laatst toe geheim gebleven", zegt Middelkoop. "Ook mijn vrouw zat in het complot. Toen voor aanvang van de uitvoering ook m'n volwassen kinderen binnendruppelden, wist ik eigenlijk wel genoeg. Ik vond het heel leuk, een geweldige waardering."

Muziek en zang is z'n lust en leven. Goos bespeelt bij DES de baritonhoorn, maar daarnaast is hij actief bij twee mannenkoren. Samen met zijn vrouw woont hij aan de Graaf Huibertlaan in Everdingen, met uitzicht op het weidse polderlandschap. Het huis staat op de plek waar hij werd geboren en waar hij zijn jeugd doorbracht. In zijn werkzame leven was Middelkoop automonteur, schadehersteller en ook nog heel lang troubleshooter bij verlies draaiende garagebedrijven.

Jankende hond
Al op z'n tiende werd Goos Middelkoop lid van DES, een 'echte dorpsfanfare'. "Voetballen zat er voor mij niet in, gezien mijn gezondheid. Toen ik lid werd, kreeg ik een althoorn in mijn handen gedrukt. Het enige wat je moest kunnen, was het spelen van de toonladder. Ik kwam te zitten tussen Leen van Maanen en Bertus Uitman. Dat waren mijn leermeesters. Als je het niet goed deed kreeg je een stomp in je zij."

Natuurlijk moest er thuis geoefend worden. "Er was echter wel een probleem", glimlacht Middelkoop. "Bij de eerste tonen begon onze hond te janken. Tot de laatste toon had het beestje pijn in zijn oren. Dat was altijd wel een droevig gezicht."

Gezellig clubje
DES was vroeger een gezellig clubje. "We hadden nog geen uniforms en droegen afgedankte petten van de PTT. Onder het genot van een sigaar, een sigaret en een borrel werd muziek gemaakt. De lessenaars waren van hout en die waren allemaal ingebrand van de uitgedrukte peuken. Ook muzikaal stelde het toen nog niet zoveel voor. Als er maar geluid uit de instrumenten kwam. En met z'n twintigen viel het niet zo heel erg op als jezelf iets fout deed."

Toch heeft Goos Middelkoop alleen maar dierbare herinneringen aan de oefenavonden, de uitvoeringen en vooral aan de buitenoptredens. "Al spelend jezelf presenteren te midden van rijen publiek met mensen is het mooiste wat er bestaat. M'n mooiste herinnering blijft de Taptoe op het voetbalveld van Brederodes in Vianen. Maar lopend spelen is zo verschrikkelijk zwaar. Ik kan het ook niet meer."

"Als ik kijk naar de kwaliteit van de muziek van 60 jaar geleden en nu, dan is er een verschil van dag en nacht. De instrumenten die we toen gebruikten waren heel zwaar en nog gemaakt van koperhulzen uit de oorlog. Het klankgehalte van de instrumenten die we tegenwoordig gebruiken is wel honderd keer zo goed."

Ups en downs
DES heeft ups en downs gekend, zegt Middelkoop. "We hadden ooit nog maar elf leden. Door Eendracht Sterk werd opeens 'Door Elf Man Sterk'." Er zijn overigens altijd zorgen geweest over het voortbestaan van de vereniging, nog steeds. "We zitten al twee jaar in de rode cijfers. Niet zo gek als je ziet dat we maar 2000 euro subsidie per jaar krijgen, 50 euro per spelend lid. Daar kunnen we eigenlijk niet van blijven bestaan."

Die problematiek speelt overigens bij alle muziekverenigingen in de gemeente Vijfheerenlanden. "We zijn nu bezig om samen met de gemeente te kijken of de verenigingen het muziekonderwijs op de 33 basisscholen kan gaan verzorgen. Daar zouden wij financieel ook beter van worden, terwijl we natuurlijk ook leerlingen enthousiast kunnen maken voor de muziek."

Deuntje meeblazen
Goos is nu 70 jaar. Zolang zijn gezondheid het toelaat blijft hij zijn deuntje meeblazen bij de vereniging.

"Natuurlijk: m'n amazuur wordt minder. Maar kijk eens naar ons oudste lid Martin van Gasteren. Hij is al over de 80 en speelt nog steeds. Hij is ook voor mij een voorbeeld om nog zeker tien jaar door te gaan."

door Dick Aanen

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }