In de buurt je VCA-diploma halen [Ingezonden mededeling]
Foto: Aangeleverd
Ingezonden mededeling

In de buurt je VCA-diploma halen

  •   keer gelezen

Werk je in een sector met verhoogde veiligheidsrisico's, zoals in de bouw, chemie, techniek of het vrachtvervoer? Dan heb je mogelijk om je heen wel eens bedrijfsongevallen zien gebeuren. Misschien ben je er zelf zelfs wel eens slachtoffer van geweest. De impact hiervan kan groot zijn, op de betrokken personen én het bedrijf.


In Nederland vinden jaarlijks circa 200 duizend bedrijfsongevallen plaats die voor klein of groot letsel zorgen. In ongeveer zestig gevallen valt er een dodelijk slachtoffer. Dat zijn schrikbarende statistieken, helemaal met in het achterhoofd dat het natuurlijk ook regelmatig maar nét goed gaat en dat die gevallen vaak helemaal niet gerapporteerd  worden. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Daarom is bewustzijn van veiligheid en gezondheid op de werkplek van groot belang. Zelf kun je een flinke stap in de goede richting zetten door je VCA-diploma te halen. Dat kan ook bij jou in de buurt, maar je kunt ook zelf online VCA bestuderen.

Steeds belangrijker
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het gaat om een protocol voor veilig werken, waarbij naar meer gekeken wordt dan alleen naar veiligheid: er is ook aandacht voor zaken op de werkplek die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu. Door hierover basiskennis en uitleg over regelgeving te bieden, helpt VCA om het gevaar van bedrijfsongevallen te beperken.De VCA-opleiding wordt afgesloten met het behalen van een certificaat.

Hoewel VCA nog niet wettelijk verplicht is, wordt het VCA-diploma tegenwoordig steeds vaker gevraagd door opdrachtgevers en werkgevers. Opdrachtgevers verwachten van bedrijven en personen dat ze kunnen bewijzen dat er met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu wordt gewerkt. Werkgevers willen daarom steeds vaker alleen mensen in dienst nemen die al in het bezit zijn van het VCA-certificaat. 

Uitvoerend personeel, leidinggevenden en zelfstandigen
Er bestaan verschillende varianten van het VCA-certicaat en dus ook van de cursus die hieraan voorafgaat. De meest relevante varianten zijn het B-VCA diploma en VCA-VOL. B-VCA wordt ook wel VCA Basis genoemd is gericht op uitvoerend personeel in risicovolle sectoren. Het draait hierin om basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu en regelgeving daaromtrent, zodat er bewustzijn ontstaat die je in staat stelt om met oog voor veiligheid je werkzaamheden uit te voeren. Ben je leidinggevende of zzp'er in een risicovolle sector, dan moet je het VCA-VOL diploma voor operationeel leidinggevenden halen.

Het VCA-diploma in de buurt halen
Je kunt het VCA diploma halen op verschillende manieren. Een online cursus is mogelijk, net als zelfstudie. Daarnaast is het ook mogelijk om een klassikale cursus te volgen. Dit kan ook bij jou in de regio. Je kunt terecht bij VCACursus.nl in plaatsen als Gorinchem, Den Bosch, Gouda, Breda, Tilburg en De Meern. De cursus wordt afgesloten met het VCA-examen.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier