• Bestuursvoorzitter Geert Tieman: 'We staan met de rug tegen de muur'.
• Bestuursvoorzitter Geert Tieman: 'We staan met de rug tegen de muur'. (Foto: André Bijl)

Hospice Vijfheerenlanden zoekt nieuw onderkomen

  •   1006 keer gelezen

VIANEN • Stichting Hospice Vijfheerenlanden in Vianen is hard op zoek naar een nieuwe locatie. Het hospice is nu gevestigd in De Plataan aan de Ruinkamp 14.

"We huren dat appartement tijdelijk van LekStede Wonen en moeten daar binnenkort vertrekken. De corporatie is heel geduldig met ons, maar het wordt nu echt tijd voor iets anders. Vandaar dat we op zoek zijn naar een ander pand of een stukje grond waar we kunnen bouwen", zegt bestuursvoorzitter Geert Tieman.

Hospice Vijfheerenlanden ging in februari 2014 van start onder de naam Hospice Vianen. De afgelopen zes jaar bleek dat het hospice in een grote behoefte voorziet en inmiddels diep geworteld is in de gemeenschap van Vianen.

"Er is duidelijk sprake van continuïteit en kwaliteit. Naast onze coördinator beschikken we over ongeveer veertig vrijwilligers die heel actief zijn. Sommigen brengen hun familie en vrienden mee en ook de samenwerking met huisartsen en ziekenhuizen is uitstekend. Mooi is ook dat we veel giften krijgen."

Gedurende 24 uur per dag is er voor de gasten persoonlijke aandacht en zorg. Hospice Vijfheerenlanden is een bijna-thuis-huis, dat wil zeggen dat een terminaal zieke de laatste levensfase doorbrengt in een huiselijke omgeving. De vrijwilligers vervullen hierin een sleutelrol. Daarnaast komt de medische en verpleegkundige ondersteuning vanuit de eerstelijnszorg: de eigen huisarts en thuiszorgorganisatie van de gast.

Wachtlijst
Volgens Geert Tieman komen de gasten – die gemiddeld tussen de drie dagen en drie maanden in het hospice verblijven – voornamelijk uit Vianen en andere kernen van Vijfheerenlanden.

"Maar we krijgen ook mensen van buitenaf die naar Vianen komen, omdat hun kinderen hier wonen. En gasten van de 'overkant', zoals IJsselstein, Houten, Vreeswijk en Nieuwegein. Onze kwaliteit en dienstverlening zijn uitstekend, de sfeer is goed. Er is veel behoefte aan deze voorziening, we hebben zelfs een wachtlijst."

Dat komt ook, omdat er in het hospice maar plaats is voor twee gasten. "En dat is ontoereikend. Nu moeten we regelmatig 'nee' verkopen en dat is heel vervelend. In de toekomst willen we graag vier gasten kunnen ontvangen."

De behoefte aan meer capaciteit én de aflopende huurperiode van het appartement – 'we zitten in reservetijd' – leiden ertoe dat het bestuur druk op zoek is naar een andere locatie.

Historische band
Vanwege de historische band met Vianen - en een gift van een Kruisvereniging - gaat de voorkeur uit naar een plek in Vianen.

"Dat geld is door inwoners van Vianen bij elkaar gebracht, dus willen we hier graag blijven. Hier liggen onze roots. Bovendien komen al onze vrijwilligers uit Vianen. Ze komen nu op de fiets naar het hospice. Als we verhuizen naar een andere kern raken we mogelijk vrijwilligers kwijt. Daarom is het eigenlijk geen optie om uit Vianen weg te gaan."

De voorkeur van het bestuur gaat uit naar een plekje in het centrum.

"Je kunt een echte Vianees geen groter plezier doen dan hem of haar zijn laatste weken of maanden te laten doorbrengen in de oude vesting, binnen de stadsmuren. Dat trekt meer dan een pand in bijvoorbeeld Hoef en Haag, hoewel we geen enkele optie uitsluiten."

Welwillend
De afgelopen periode passeerden veel locaties de revue.

"De gemeente staat welwillend tegenover onze plannen, de wethouder denkt mee. We willen graag wat kopen, maar huren mag ook. We hebben gekeken naar de Blauwpoort. Dat zag er goed uit, maar liep net mis. We zijn bezig geweest met grond op de Singellaan, maar die locatie valt onder beschermd stadsgezicht. We hebben de mogelijkheid onderzocht om een schooltje te verbouwen, maar alle plannen stierven in schoonheid. Inmiddels kijken we ook naar locaties buiten het centrum."

Volgens Geert Tieman is er inmiddels sprake van een hoofdpijndossier. "Het zwaard van Damocles hangt ons boven het hoofd, de behoefte aan een andere locatie groeit met de dag."

Vandaar dat hij een beroep doet op de Viaanse samenleving: "Kom met suggesties. Help ons, denk mee, want we staan met de rug tegen de muur."

door André Bijl

Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }