• De kade op Sluiseiland blijft beschikbaar, maar verder gaat er veel veranderen voor de Sleepbootdagen.
• De kade op Sluiseiland blijft beschikbaar, maar verder gaat er veel veranderen voor de Sleepbootdagen. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Nationale Sleepbootdagen Vianen wordt in 2021 opnieuw een feestje

  •   764 keer gelezen

VIANEN • Iedere twee jaar is het rond Hemelvaart feest in Vianen tijdens de Nationale Sleepbootdagen Vianen. Voor het feestje van 2023 wordt echter gezocht naar een nieuwe, frisse crew.

Met heel veel plezier en vooral een overvloed aan enthousiasme organiseren de zes mannen van Stichting Nationale Sleepbootdagen al jaren de Sleepbootdagen in Vianen.

Voorzitter Anné Middendorp tekent in 2021 voor de achtste editie, Henk Lammertink, secretaris, gaat zijn zevende Sleepbootdagen als organisator tegemoet. "We zeggen al langer tegen elkaar dat het misschien tijd is om te stoppen. Maar we bekeken het per editie. Nu hebben we de knoop doorgehakt en besloten dat editie 2021 echt de allerlaatste is die wij gaan organiseren."

Sluiseiland
Die beslissing heeft met diverse ontwikkelingen te maken, zo leggen Henk en Anné uit. "Je moet je bedenken dat wij allemaal op leeftijd beginnen te komen, twee van ons lopen in 2021 tegen de tachtig. Maar wat vooral meespeelt is dat er in Vianen veel veranderd is, en er ook nog veel gaat veranderen."

Henk doelt op de bouwactiviteiten op Sluiseiland, de locatie van de Sleepbootdagen. In eerste instantie leek het al moeilijk te worden om op ongeveer dezelfde plek de Sleepbootdagen van 2021 te gaan houden, maar doordat de stichting, de aannemer èn de gemeente de koppen bij elkaar hebben gestoken, kan het evenement over ruim een jaar gewoon plaatsvinden. Zij het aangepast.

"De oevers van Sluiseiland blijven beschikbaar. Mensen kunnen dus gewoon langs de boten lopen, maar het terrein kan verder niet gebruikt worden. Daar is geen plek voor evenementen, horeca en dergelijke. Dat deel wordt nu naar de andere kant van Sluiseiland verplaatst. De aannemer zorgt dat het terrein in 2021 bouwrijp gemaakt is en dan kunnen wij het gebruiken als evenemententerrein."

Frisse start
Anné is blij dat er is meegedacht. "Wethouder Cees Taal heeft zich daar echt voor ingezet. Hij deelde onze gedachte: een editie overslaan is geen optie, dan ben je het evenement in Vianen gewoon kwijt. We werken voor deze dagen samen met de Vereniging De MotorSleepboten, de VDMS. Als die hier niet terecht kunnen, gaat de VDMS op zoek naar een andere locatie. En dan is het moeilijk om hen weer terug te krijgen."

Echter, na 2021 zal ook op het tijdelijke terrein gebouwd gaan worden en is het in 2023 dus niet meer beschikbaar.

"De situatie is dan zo enorm veranderd dat er nieuwe ideeën moeten komen, er een heel nieuw draaiboek gemaakt moet worden. Dat gaan wij niet meer doen, we vinden het een mooi moment om de organisatie over te dragen aan de jongere garde. Het is goed als er in de nieuwe situatie een hele nieuwe crew aan de slag gaat, zonder erfenis uit het verleden. Zij kunnen er fris tegenaan, in een andere context."

Feestje
De mannen, die vol passie over hun sleepbootdagen vertellen en de ene na de andere anekdote op tafel gooien, zijn nu dus op zoek naar frisse, jonge mensen die het leuk vinden om het evenement voor Vianen te organiseren.

"We zijn eigenlijk begonnen als vriendenclub die het leuk vond om een feestje te organiseren. En dat vinden we nog steeds leuk, hoewel er best wel wat veranderd is in de vijftien jaar dat ik betrokken ben bij de organisatie", zo vertelt Anné. "De veiligheidseisen, draaiboeken, vergunningen. Maar daar zijn we in gegroeid en een nieuwe ploeg kan er zeker ook in groeien."

Die overtuiging deelt Henk. "Natuurlijk gaat er veel veranderen, maar de kade blijft bijvoorbeeld beschikbaar. De boten houden hun plek. En verder zijn er echt wel mogelijkheden, alleen zal de invulling anders zijn."

Sponsoring
Wat de mannen wel wat zorgen baart, zijn de inkomsten. "Als organisatie moeten we het hebben van sponsors en inkomsten uit bijvoorbeeld het horeca gedeelte. We merken echter dat sponsoring minder in trek is. Aan de andere kant: ook daarin denken wij misschien teveel in ingesleten patronen. Jongere mensen hebben vast andere ideeën bij het genereren van inkomsten. Er zijn mogelijkheden genoeg."

Henk en Anné hebben er alle vertrouwen in dat er een enthousiaste ploeg op zal staan die de Sleepbootdagen in 2023 wil gaan organiseren.

"Mensen die er zin in hebben, nu al enthousiast zijn: dat horen we graag!"

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }